Великобритания разгневи Албания

Премиерът на Албания Еди Рама каза, че Великобритания извършва „пресметната атака“ срещу страната му, като я обвинява за увеличения брой мигранти, пресичащи Ламанша, съобщи АП, предаде БТА.

Еди Рама заяви, че новият кабинет на Обединеното кралство обвинява албанците, защото „е влязъл в задънена улица с новата си политика, произтичаща от Брекзит“. Според правителството на Обединеното кралство повече от 40 000 мигранти са прекосили Ламанша в малки лодки тази година, което е рекорд, а една трета от тях са албанци.

Обединеното кралство и Франция подписаха споразумение в понеделник, според което ще има повече полицейски патрули по плажовете в Северна Франция в опит да спрат мигрантите да се опитват да преминат с малки лодки.

Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Сюела Бравърман описа пристигането на мигрантите като „инвазия на нашия южен бряг (на Великобритания)“ и обвини албанските престъпни банди в „злоупотреба“ с британската система за убежище и със законите за съвременното робство – думи, които предизвикаха широки критики. Премиерът на Албания нарече думите ѝ „налудничав разказ“ и опит за „прикриване на абсолютно провалените гранични и свързани с престъпността политики“ на Обединеното кралство. „Фактът, че няма извинение, показва, че това е била пресметната атака“, добави Рама във вторник.

Министър-председателят каза още, че визова либерализация ще помогне за намаляване на броя на хората, пристигащи нелегално, но политиката на правителството на Обединеното кралство е „напълно противоположна“. „Британското правителство влезе в задънена улица с новата си политика, която е резултат от Брекзит“, заяви Рама на пресконференция.

Миналата седмица кабинетът на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак каза, че е „изключително благодарен“ за сътрудничеството на Албания при управлението на миграцията. Сунак описа мигрантската криза като „сериозен и ескалиращ проблем“. Той призна, че се обработват „недостатъчно“ молби за убежище, но заяви, че консерваторското му правителство овладява ситуацията, допълва АП.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram