Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата

Забраниха на мобилните оператори във Великобритания да купуват ново оборудване от Huawei за 5G мрежата след 31 декември. Те също трябва да премахнат всички части на китайската компания от мрежите си до 2027 г., информира Би Би Си.

Британският министър по дигиталните въпроси Оливър Даудън съобщи решението пред Камарата на общините.

Лондон беше принуден да направи обратен завой, след като Вашингтон наложи санкции на китайската компания. Според САЩ Huawei представлява заплаха за националната сигурност, което обаче се отрича от компанията.

В началото на годината премиерът Борис Джонсън позволи на китайската компания да изгради част от 5G мрежата на Острова. Впоследствие Лондон реши да промени позицията си след натиск от страна на САЩ.

Даудън добави, че решението ще отложи пускането на 5G мрежата с година. По-рано днес премиерът Борис Джонсън ръководи среща на кабинета и на Съвета за национална сигурност. 

„Това не е лесно решение, но е правилното за британските телекомуникационни мрежи, за нашата национална сигурност и нашата икономика, сега и в дългосрочен план“, подчерта министърът.

Тъй като санкциите на САЩ засягат само бъдещата инфраструктура, правителството не вярва, че има основателна причина за премахване на оборудването на Huawei от 2G, 3G и 4G мрежите.

АФП коментира, че това е голяма победа за администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп в геополитическата и търговска борба с Китай.

Но заплахата на Китай да отвърне още повече ще засегне отношенията с Лондон. Мобилните оператори на Острова ще платят висока цена, тъй като разчитат на оборудване от Huawei от близо 20 г.

„От края на тази година мобилните оператори не трябва да купуват никакво оборудване от Huawei за 5G мрежата“, съобщи Даудън.

Новата политика също изисква съществуващата техника на китайската компания да бъде премахната до края на 2026 г.

Първоначално правителството на Джонсън позволи при 35% от 5G да се използва техника на китайската компания, но при условие, че Huawei не участва в основните елементи, свързани с лични данни.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram