Българи се разбунтуваха в Неапол и Мондрагоне

Българи и италианци влязоха в битка, след като започнаха да се замерят с предмети. Първите грабнаха мебелите, а вторите им отвърнаха с камъни. Екшънът се разигра в Мондрагоне.

Край жилищните блокове, на чиито 700 души бе наредено да не излизат, бе изпратена армия, за да потуши нарастващия бунт.

Видеа от мястото показват, как някои от недоволните българи излизат от перасите и започват да крещят, а един от тях хвърля столове по насъбралите се долу италианци. Те обаче не остават по-назад и отговарят на атаката, като започват да хвърлят камъни по колите на българите и да чупят прозорците им. Други кадри показват, че има и ранен полицай.

49 души са дали положителни проби за COVID-19 в жилищния комплекс. Властите помолиха всички живущи там да не напускат домовете си, докато не бъдат тествани. Това обаче не се хареса на работниците, главно българи заети в земеделието. Те на няколко пъти се опитват да пробият загражденията, но охраната успя да ги върне обратно в сградата. Някои от тези, които са били заразени с коронавирус обаче са изчезнали. Според Rai става дума за нелегални работници, които се страхуват за изгубят работата си.

„По разпореждане на посланика ще отида на място и ще проведа срещи в кметството. Ще отида до болницата и се надявам да успея да поговоря с някой от сънародниците ни, макар и през мрежата“, казва Ермелина Пейчева, завеждащ консулска служба към посолството на България в Рим пред Нова тв.

Тя добавя, че е важно ситуацията да бъде изяснена на място.

„Ако можем да съдействаме на нашите сънародници и властите, ще е добре. Всичко, от което имат нужда, ще им бъде предоставено“, добави Пейчева.

Междувременно десетки български роми в жилищен комплекс в град, северно от Неапол, на бунт срещу наложената им карантина заради коронавируса.
Те се опитаха да напуснат жилищните блокове, в които живеят, и където има огнище на заразата. Заболелите там са 49 души. Полицията се намеси и върна бегълците, предаде Bulgaria ON AIR.

Униформени ще охраняват комплекса. Властите предполагат, че някои от заразените български селскостопански работници са скрили, че са заразени, за да не загубят работата си.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram