Британско издание: ЕС финансирал лабраторията в Ухан, подозирана за създаването на коронавируса

Европейският съюз е изплатил над 100 000 британски лири безвъзмездни средства на лабораторият в китайския град Ухан, която е в центъра на подозрението за глобалната пандемия, за да подпомогне финансирането на противоречиви изследвания върху коронавирусите, пише Mail on Sunday.

 

Преди две седмици Държавният департамент на САЩ посочи с пръст именно тази лаборатория по вирусология на Института в Ухан, твърдейки, че американското разузнаване има доказателства, че служителите й са страдали от симптоми, подобни на COVID-19, още през есента на 2019 г. – няколко седмици преди първите съобщения за вируса.

Според изданието  правителството на САЩ също е заявило, че учени от Института по вирусология в Ухан са експериментирали с коронавирус у прилепи, много подобен на този, който причинява COVID-19, и са работили по тайни военни проекти.

Европейската комисия от своя страна заяви, че от 2015 г. ЕС допринася за финансирането на изследователските проекти на въпросния институт.

Съоръжението в Ухан е една от петте лаборатории в света, които провеждат противоречиви изследвания за „подобряване на функционалността“, които изкуствено са ускорили еволюцията на вирусите, според британското издание.

Тамошните учени са манипулирали коронавируси, взети от прилепи в пещери на близо 1000 мили от мястото, откъдето се смята, че произхожда COVID-19.

Говорител на Европейската комисия заяви: „ЕС не е финансирал целенасочени изследвания върху вируси у прилепи в Ухан. Институтът по вирусология в Ухан действа като международен партньор в глобалното сътрудничество за вирусни ресурси … Именно този партньор във Ухан идентифицира вируса SARS-CoV2 като причинител на болестта COVID-19 през януари.“

„Труд“

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram