Британският посланик в САЩ подаде оставка

Британският посланик в САЩ Ким Дарък подаде оставка след скандал около изтекли секретни грами, в които е критикувал администрацията на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си. Оставката идва ден, след като Тръмп нарече Дарък в Туитър „помпозен глупак“ и „глупав човек“, а по-рано заяви, че се радва, че Тереза Мей е подала оставка заради Брекзит и повече няма да работи с нея.

Снимка: БТА

Самата Мей потвърди оставката на Дарък в изказване пред парламента и заяви, че я  приема „с голямо съжаление“.

„Господин председател, тази сутрин говорих с Ким Дарък“, каза Мей пред депутатите в Камарата на общините. „Казах му, че е повод за голямо съжаление, че е почувствал за необходимо да напусне поста си“.

Тя добави, че той се радва на „пълната подкрепа“ на кабинета.

„Сър Ким посвети целия си живот да служи на Обединеното кралство и ние му дължим огромна благодарност“, каза Мей. „Доброто управление зависи от държавните служители, която е способна да даде пълни и откровени съвети и искам всички държавни служители да са уверени, че могат да правят това.“

Тя добави, че се надява парламентът да споделя необходимостта „да защитаваме нашите ценности и принципи, особено когато те са под натиск“.

Източник: Клуб Z

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram