Бразилия и Китай сключват търговско споразумение, за да се откажат от щатския долар

Председателят на Бразилската агенция за насърчаване на износа и инвестициите (ApexBrasil) Хорхе Виана говори на Бразилско-китайския бизнес семинар в Пекин, Китай, на 29 март 2023 г.

Според информацията Бразилия и Китай са сключили споразумение да се откажат от щатския долар в полза на собствените си валути при търговски сделки. 

Сделката, обявена в сряда, ще даде възможност на Китай и Бразилия да извършват търговски и финансови транзакции директно, като обменят юани за реали – или обратното – вместо първо да конвертират валутите си в щатски долари.

Бразилската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (ApexBrasil) заяви, че новото споразумение се очаква да „намали разходите“ и да „насърчи още по-голям обем на двустранната търговия и да улесни инвестициите“. 

По последни данни Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, на когото се пада повече от една пета от целия внос, следван от САЩ. Китай е и най-големият експортен пазар на Бразилия, на който се пада повече от една трета от целия износ. 

През 2009 г. Китай изпревари Съединените щати като най-голям търговски партньор на Бразилия. Днес Бразилия е най-големият получател на китайски инвестиции в Латинска Америка, дължащи се на разходи за електропроводи с високо напрежение и добив на нефт. 

Официални представители на двете страни постигнаха предварително споразумение за отказ от щатския долар през януари, а сделката беше обявена след китайско-бразилския бизнес формат на високо равнище в Пекин.

Председателят на Бразилската агенция за насърчаване на износа и инвестициите (ApexBrasil) Хорхе Виана присъства на Бразилско-китайския бизнес семинар в Пекин, Китай, на 29 март 2023 г.

Бразилският президент Луис да Силва, който положи клетва през януари, се стреми да укрепи връзките си с Пекин след период на трудни отношения при предшественика си Жаир Болсонаро, който използваше антикитайска реторика по време на кампанията си и по време на мандата си. 

Левият президент на Бразилия трябваше да посети Пекин миналия уикенд, но се наложи да отмени пътуването си, след като се разболя от пневмония. Делегация, съставена от министри, сенатори, депутати и стотици бизнесмени – включително над 100 от селскостопанския сектор – трябваше да придружава Лула по време на първото му държавно посещение след встъпването му в длъжност.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram