Борисов от Брюксел: Наследниците на червената буржоа да не ми говорят за апартаменти

Премиерът Бойко Борисов откри бронзов бюст на големия български демократ и държавник Атанас Буров в Европейския парламент заедно с евродепутата Андрей Ковачев, председателя на ЕП Антонио Таяни и лидера на ЕНП Манфред Вебер.

„Атанас Буров е казал, че трябва да бъдем приятели с всички, включително и с СССР, но първи е прозрял, че бъдещето на България е свързано с Европа. За съжаление противопоставянето в България продължава. Тези, които избиха цвета на нацията след 1944 година, ги няма днес. Напротив. Техните деца и внуци напъват да дойдат тук като троянски коне“, заяви той, визирайки кандидат-евродепутатите на БСП.

„Не искам да си разваляме настроението, но искам да се знае какво означава да се живее в страх. Попитайте наследниците на Буров какво е страх, истински страх. Да не можеш да говориш, да дойдат да ти вземат всичко без съд и присъда. А какво става сега? Децата и внуците на убийците на Буров ще ми говорят за липса на медийна свобода, когато са обградени от 100 камери и могат да си говорят каквото си искат“, допълни Борисов.

Премиерът също не пропусна да коментира скандала с апартаментите, закупени от ръководни кадри на ГЕРБ на преференциални цени. През последните няколко дена стана ясно, че председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, бившият министър на културата Вежди Рашидов и зам.-министърката на спорта и кумица на Цветанов Ваня Колева са се сдобили с луксозни апартаменти за много по-ниска от пазарната им цена в кв. „Изток“. Борисов обаче обвини критиците на Новодомците във властта в лицемерие.

„Наследниците на Буров ще ви обяснят какво значи страх. Него са го наричали буржоа. А червената буржоа след 1944 година какво правеше? Кой живееше в най-хубавите апартаменти тогава – на „Позитано“, на „Оборище“, в центъра? Те ще говорят сега за апартаменти. А ние в село Банкя си карахме Жигулитата и им гледахме Мерцедесите“, възпламени се още Борисов.

„Стига. Не искам да развалям този хубав празник днес. Още веднъж искам да благодаря на всички тук“, завърши премиерът.

На събитието присъства и внучката на Атанас Буров – Ивана Стоянова. За първи път част от Европейския парламент ще носи името на български общественик. Решението бе одобрено от ръководството на ЕП в края на миналата година, а инициативата е на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram