„Блумбърг“: Лавров и Блинкен поспориха за Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен имаха остър спор за ситуацията в Украйна, съобщи „Блумбърг“ в събота. Според агенцията това се е случило на 1 декември в Стокхолм, на гала вечеря преди заседанието на Съвета на външните министри на ОССЕ, съобщава ТАСС.


Според „Блумбърг“ по време на събитието Сергей Лавров взел думата и казал, че събитията от 2014 г. в Украйна са държавен преврат. Освен това, по думите му, НАТО и Европейският съюз умишлено потискат инакомислието и се опитват да сплашат Русия.

В отговор държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен казал, че сили, за които се твърди, че са лоялни на Виктор Янукович, са участвали в разстрела на мирни протестиращи в Киев през 2014 г., а също така подчертал, че НАТО е отбранителен съюз.


Напоследък в западните страни, както и в Украйна, се появиха изявления за възможно руско нахлуване на украинска територия. Прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков, нарече подобна информация празна и безпочвена ескалация на напрежението. Песков подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време той не изключи възможността за провокации, за да се оправдаят подобни изявления, и предупреди, че опитите за силово решаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.


Песков увери също, че Русия полага всички възможни усилия, за да помогне на Украйна да разреши конфликта в Донбас, като същевременно остава отдадена на Нормандския формат и Минските споразумения, добавя ТАСС.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram