Бил Клинтън: Аферата ми с Люински беше за справяне с безпокойството

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън казва, че афера му с Моника Люиински е била начин да се справя с безпокойството си. Той изрече това в документален филм, озаглавен „Хилари“, който разглежда обществения живот на кандидата за президент от 2016 г. Хилари Клинтън.

През 1998 г. Клинтън бе хванат за лъжа пред разследващите за връзката си с Люински. Той бе оправдан по време на процеса си в Сената. По време на аферата Люински беше 22-годишна стажантка в Белия дом.

Бил Клинтън каза на създателите на документални филми: „Това, което направих, беше лошо, но не беше както си мислех. Нека помислим за най-глупавото нещо, което бих могъл да направя и което направих.“
„Чувствате се като зашеметен – участвали сте в битка с награди от 15 рунда, която беше удължена до 30 рунда, и ето нещо, което ще ви изключи мозъка за известно време. Всички имат натиск в живота и разочарования. и ужаси, страхове или каквото и да е, неща, които правех, за да се справям с безпокойството си години наред“.


Връзката му с Моника Люински се превърна в основна новина в края на 90-те, след като тогавашният президент първо отрече аферата, преди по-късно да признае за „неподходящ интимен физически контакт“.
Първоначалният отговор на Клинтън на съобщенията в медиите през 1998 г. – „Не съм имал сексуални отношения с тази жена“ – се превърна в един от най-запомнящите се цитати на американската политика.
Люински поддържа позицията, че отношенията й с бившия президент са били по взаимно съгласие, но тя ги нарече „груба злоупотреба с власт“. 

„Всякаква „злоупотреба“ дойде впоследствие, когато бях направена изкупителна жертва, за да защитя мощната му позиция“, каза тя пред „Венити Феър“ през 2014 г. И призна, че по това време е имала „ограничено разбиране за последствията“ и всеки ден съжалява за аферата.


В документалния филм Клинтън казва, че се чувства „ужасно“, че животът на Лювински е определен от връзката им.


„С течение на годините се опитвах да я видя отново да се върне към нормален живот, но вие трябва да решите как да определите нормалното“, каза той.
Запитана за инцидента Хилари Клинтън обясни колко опустошена е била от случилото се.


„Беше толкова лично, просто наранена и не мога да повярвам в това, не мога да повярвам, че сте излъгали. Беше ужасно и казах, че ако това стане публично, трябва да бъде казано на Челси.“


Тя обясни как „не искала да има нищо общо с него“, след като новината за аферата се развихри.


„Взех решение да остана с мъжа си. Мисля, че някои хора мислеха, че съм взел правилното решение, а някои смятат, че съм взела грешно решение.“


Хилари Клинтън каза на създателите на документалния филм, че когато казала на дъщеря им Челси за аферата, било „ужасно“.

Източник: dariknews.bg

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram