Бивш правосъден министър на Япония и жена му са арестувани за купуване на гласове

Бившият правосъден министър на Япония Кацуюки Каваи и неговата жена депутат са арестувани по подозрение за купуване на гласове по време на нейната предизборна кампания м. г., съобщи прокуратурата, цитирана от АФП и БНР.

Каваи, който близък с премиера Шиндзо Абе, подаде оставка през октомври, но заради друг скандал – нередности в кампанията на съпругата му Анри.

Сегашното обвинение към двамата е за предлагане на подкупи на местни политици и други, за да бъде избрана Анри в горната камара на парламента.

Каваи (57 г.) и 46-годишната му съпруга напуснаха управляващата Либералнодемократична партия на Абе. Но планирали да останат в парламента.

Двамата отрекли обвиненията срещу тях. Едно от тях включва твърдение, че бившият министър разпределил общо 24 милиона йени ($225 000) на 91 души, за да осигури депутатско място на жена си. И друго, че двамата дали 1,7 милиона йени ($15 900) на петима души за избора ѝ.

Преди време Каваи бе специален съветник на Абе по външната политика, а арестът му създава нови главоболия за премиера, чийто рейтинг се срина заради начина на управление на кризата с коронавируса.

Абе е критикуван и за усилията си да промени пенсионната възраст на прокурорите, които са смятани за опит да наложи свой фаворит за главен прокурор. Това обаче пропадна, след като този прокурор бе принуден да подаде оставка след разкрития, че не спазвал ограничителните мерки и играл хазартната игра маджонг с журналисти.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram