Белград: Българските лекари в Босилеград нямаха разрешително

Българските лекари в Босилеград нямаха разрешително за извършване на медицински прегледи.

Това заяви министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович, който коментира случая с българските лекари, информира местната агенция Танюг, цитирана от БТА.

 На 10 ноември трима български лекари от Първа градска болница бяха задържани в Босилеград. Медиците са преглеждали пациенти в Културно-информационния център в града. Тримата са участвали в хуманитарна инициатива за оказване на медицинска помощ на местното българско население.

В момента, в който са започнали да преглеждат, на място пристигат полицаи и ги задържат.

По-рано тази седмица посланикът на България в Сърбия Радко Влайков заяви, че отношението на местната власт в Босилеград е било тенденциозно и е имало формално нарушение.

Според Стефанович лекарите са заявили, че нямат забележки към действията на полицията, която „много коректно“ е разговаряла с тях.

Инициативата за проверката дошла от здравната инспекция в Ниш, която получила информация, че определени лица се намират на територията на Сърбия и извършват медицински прегледи без никакво разрешение. Инспекцията повикала полицията да установи за какво става дума.

 „Ставаше дума за трима, не сме сигурни дали са лекари, защото нямахме компетенция да проверяваме такъв вид техни акредитиви, но те са дошли на територията на нашата република да извършват медицински прегледи на населението. Тъй като нямаха никакво разрешение, полицията ги извика в полицейското управление да установи самоличността им, да знаем кои са хората, които се движат из нашата страна и вършат здравни услуги без никакво разрешение„, поясни министърът.

Според него не е възможно подобно нещо без съгласието на властите и без определени разрешителни от здравни учреждения.

Стефанович добави, че след разговори с полицията българите са пуснати и са се върнали с автомобилите си в България.

Той увери, че не са се стремели да навредят на лекарите, а просто са искали да се спазват законите.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram