Белгия обяви 20 юли за ден на национален траур

Федералното правителство на Белгия реши да обяви 20 юли за национален ден на траур в памет на жертвите на проливните дъждове през последните дни, съобщи премиерът Александър Де Кроо, предаде БГНЕС.

“Страната ни преживява много трудни моменти. Нашите мисли са с жертвите и техните близки. Цялата страна им съчувства“, каза Де Кроо по време на пресконференция.

Все още предстои да се изчислят щетите, но това ще бъдат “възможно най-тежките наводнения, които някога са се случвали в Белгия“, цитира думите му сайтът The Brussels Times.

Вторник, 20 юли, ще бъде ден на национален траур, а тържествата по случай националния празник на Белгия на 21 юли ще се проведат в много ограничен обем.

Към момента в Белгия са потвърдени 20 смъртни случая, като 9 от жертвите вече са идентифицирани. Най-малко 20 души са изчезнали, а общо 112 общини са засегнати от наводненията, заяви вътрешният министър Анелиз Верлинден.

Въпреки че властите в Нидерландия предприеха своевременни действия, за да предотвратят наводненията да се окажат пагубни за някои части на страната, построените от тях диги не спасиха град Меерсен. Засегнати са 3 около хил. души.

Докато придошлата вода залива улици и къщи, бяха включени предупредителни сирени, за да евакуират хората. Районът Лимбург вече е зона на национално бедствие, обяви премиерът на страната Марк Рюте.

“Хората са стреснати и се редят в магазините, за да купуват чували с пясък и водни помпи“, казва Максим Славоев, който живее в провинция Лимбург.

Той казва, че армията е започнала да възстановява мостове на местата, където са разрушени, а преминаването е затруднено. Има и доброволци с лодки, които помагат на пострадалите, чиито домове са засегнати от бедствието.

От 6:00 ч. сутринта полицията в страната е започнала да звъни на хората, които живеят в рискови зони в Нидерландия, за да ги предупреди да се евакуират.

Властите в град Маастрихт  призоваха жителите на два района да напуснат домовете си поради очакваното преливане на река Мааc. Става дума за около 10 хиляди души, съобщи Нидерландската телевизионна корпорация (NOS), цитирана от „Фокус“. Жителите трябва да напуснат домовете си възможно най-бързо, предупреждават местните власти. 

Максим допълва, че макар че повечето сектори са преустановили работата през уикенда, все пак има хора, които не спазават разпорежданията и излагат живота си на опасност.

–-

Над 100 са вече жертвите на опустошителните наводнения в западната част на Германия. 1300 души се водят в неизвестност в района на Кьолн, съобщи Нова тв. Цели градове са в руини след най-мащабното в новата история на Германия подобно природно бедствие. Придошлите реки отнесоха цели райони, а много къщи са се срутили. Мобилните мрежи са прекъснати, а много хора не могат да се свържат с близките си. На някои места водата не става за пиене, няма и ток. В Зинциг в дом за инвалиди са намерени 12 тела. Вътрешният министър на Райнланд-Пфалц съобщи, че при изпомпването на водата в мазетата на сградите постоянно се натъкват на трупове. 

„Мирни селища преживяват катастрофа, трагедия. Шокирана съм от данните, които получавам за градове под вода, в които хората се качват по покривите на къщите си, за да се спасят и да бъдат спасени“, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Язовир близо до границата с Белгия прелива, има опасност стената на друг пък да се срути.

11 души са загинали в южната част на Белгия, след като наводнение нанесе сериозни материални щети в град Лиеж. Жителите на няколко района бяха евакуирани заради придошлата река Мааc.

Проливният дъжд предизвика нарушения в движението на градския транспорт. Почти всички влакове в южния район на Белгия бяха спрени.

Рекордните валежи в Западна Европа доведоха до преливане на реки и езера в Германия, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram