БЕЗ КОМЕНТАР: Някои световни лидери мълчат за победата на Джо Байдън

Докато много световни лидери побързаха да изпратят поздравленията на новоизбрания президент Джо Байдън за победата му в САЩ над Доналд Тръмп, други бяха забележими в мълчанието си в неделя, пише Ал Джазийра.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че няма да поздрави Байдън, прогнозираният победител в президентските избори в САЩ, с победата му, докато не бъдат разрешени всички правни предизвикателства.

Лопес Обрадор заяви по време на пресконференция, че ще се въздържи, докато „всички правни въпроси [свързани с изборите] не бъдат решени. „Не искаме да бъдем безразсъдни”.

Мексиканският президент добави, че страната му е в добри отношения както с Байдън, така и с президента Тръмп, тъй като той похвали настоящия лидер, че „много ни уважава“.

Няколко видни лидери, поддържащи топли отношения с администрацията на Тръмп, също мълчаха за победата на Байдън. Това включваше президента на Бразилия Жаир Болсонаро и престолонаследника принц Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия.

Забележимо отсъстват и пожеланията на Русия от Владимир Путин и на Китай от Си Дзинпин.

Верен на конфликтния стил, който споделят той и Тръмп, Болсонаро също се сблъска с Байдън по време на президентската надпревара.

Когато Байдън каза по време на първия си дебат с Тръмп, че Съединените щати трябва да настояват Бразилия да защити по-добре дъждовната гора на Амазонка, Болсонаро нарече изявлението „катастрофално“.

„Какъв срам, г-н Джон Байдън!“ каза той, сбъркайки името на бившия вицепрезидент в английската версия на неговия туит.

Тръмп не показа признаци за готовност да се признае за победен и повтаря необосновани твърдения за значителни нередности при гласуването, някои от които вече са отхвърлени от съдилищата и изборните служители.

Републиканският президент обеща да продължи съдебни битки и да започне новини в понеделник. Остава да видим дали някое от усилията му ще успее, но е съмнително, че той ще успее да отмени нарастващия консенсус около изборния резултат.

Нямаше и незабавна реакция от руския Путин, който беше приятелски настроен с Тръмп. Но други лидери, които подкрепиха Тръмп – включително израелският Бенямин Нетаняху, индийският Нарендра Моди и президентът на Филипините Родриго Дутерте – поздравиха Байдън, посочвайки, че отхвърлят твърдението на Тръмп, че изборите не са приключили.

Трудните отношения на Китай с администрацията на Тръмп могат да продължат и при избрания президент Джо Байдън, който на моменти е стигал дори по-далеч и от Тръмп в атаката срещу Китай.

Той посочи китайския президент Си Дзинпин като „бандит“ и се закле да ръководи международна кампания за „натиск, изолация и рестрикции за Китай“.

ЕВРОКОМ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram