Без граждани на САЩ, Русия, Индия и Бразилия в ЕС?

Нивата на зараза в Бразилия, Русия и Индия все още са високи и техните граждани вероятно все още няма да бъдат допускани на територията на ЕС.

Това е заявил Министърът на външните работи на Испания Аранча Гонсалес Лая, по повод дискусиите в ЕС относно списъка с държави, чиито граждани отново ще могат да влизат на територията на Общността след няколко дни.

Министърката е допълнила също, че списъкът, който вероятно ще бъде публикуван във вторник, може да включва 15 държави, които не са членки на ЕС и чиито граждани ще могат да посещават Общността от 1 юли.

Европейският съюз е близо до финализиране на списъка с държави, чиито граждани отново ще могат да влизат на територията на Общността след няколко дни.

Американците почти със сигурност ще бъдат изключени краткосрочно заради броя на заразените с коронавирус в САЩ, информира АП.

През уикенда посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел работиха върху точния критерий кои държави да бъдат включени. Основният критерий е способността на държавите да контролират разпространението на вируса. Друг важен критерий е реципрочна мярка от тези държави, а именно да отменят ограниченията за европейски граждани.

Испанската министърка е заявила също, че ЕС обмисля дали да приема от Китай, ако Пекин отмени ограниченията за европейски граждани. Мароко също е друга вероятност, въпреки че правителството не планира да отвори границите до 10 юли.

Списъкът с безопасните държави ще бъде преглеждан на всеки 14 дни, като ще бъдат добавяни нови държави, а някои е възможно да бъдат изваждани от списъка. Това ще зависи от критерия дали успяват да контролират разпространението на коронавируса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram