Безредици в Ливан заради икономическата криза

Един протестиращ в Ливан е бил убит в безредици, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на медицински източници и на източници от областта на сигурността, след като срив на валутата, увеличаване на инфлацията и безработицата разтърсиха Ливан, страна в дълбока финансова криза от октомври насам.

Блокадата заради борбата с новия коронавирус влоши нещата за икономиката.

Протестиращи в северния град Триполи вчера подпалиха банки и потрошиха фасадите им, подтиквайки армията да стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ. Вчера демонстрантите се стекоха на главен площад, докато по страничните улици някои са хвърляли камъни по силите за сигурност.

Безредици в понеделник вечерта оставиха следи от овъглени фасади на банки, а коли и банкомати бяха потрошени. Насилието доведе до смъртта на мъж в 20-те си години, като според източник от сферата на сигурността не е ясно кой е виновен за смъртта му.

Банките са били цел на хора, разгневени от това, че са спрели достъпа до депозитите им.

Протестиращи в южния град Сидон, крещящи „революция„, хвърлиха коктейли „Молотов“ по сградата на централната банка и подпалиха фасадата ѝ, преди да потрошат фасадите на други банки.

В столицата Бейрут стотици шестваха из града, като някои носеха медицински маски, докато скандираха срещу финансовата система и призоваваха още ливанци да се присъединят. По-късно тълпите хвърляха камъни по силите за сигурност, разположени пред централната банка.

Нарастващият смут заплашва да насочи Ливан към по-сериозен конфликт, дори след като Бейрут се стреми да приеме спасителен икономически план и да започне преговори с чуждестранните кредитори, след като не спази сроковете по погасяването на големите си дългови задължения миналия месец.

Премиерът Хасан Диаб призова ливанците да се въздържат от насилие и каза, че „злонамерени намерения зад кулисите разклащат стабилността„.

„Ние сме изправени пред нова реалност, реалност, че социалната и жизнената криза се влошиха с рекордна скорост, особено с покачването на обменния курс на щатския долар до рекордни нива на черния пазар“, изтъкна Диаб в изявление.

Ливанската лира загуби повече от половината от стойността си от октомври насам и рязко се срина през изминалата седмица, предизвиквайки малки протести, въпреки блокадата заради коронавируса и молбите на властите към хората да си останат вкъщи.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram