Барозу: Страданията на сирийците са петно върху света

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви в Женева, че страданието на сирийците „е петно върху съвестта на света“ в момент, когато 6,8 милиона души имат нужда от хуманитарна помощ.

„Страданията на сирийския народ преминават границите на това, което можем да понесем“, заяви Барозу след среща с председателя на Международния комитет на Червения кръст (CICR) Петер Маурер в централата на хуманитарната организация в Женева.

„Това е петно върху съвестта на света“, допълни той и подчерта, че 6,8 милиона сирийци имат нужда от хуманитарна помощ, половината от които са деца. „Това е нетърпимо“, допълни той. Над 115 000 сирийци бяха убити от началото на конфликта през март 2011 г., сочат данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права. Освен това над 2,2 милиона души избягаха в съседните страни, главно в Йордания и Ливан, информира Върховният комисариат на ООН за бежанците.

В тази връзка Барозу заяви, че „(сирийската) хуманитарна криза няма граници, причина, поради която е необходимо да се обърне специално внимание, за да се предотврати разрастване на конфликта“. Той отбеляза още, че трябва да се избягват разногласията между бежанците и общностите в приемните страни в съседни на Сирия области.

Барозу призова всички страни да спазват международното хуманитарно право и определи като „неприемливи атаките срещу цивилните, включително хуманитарните работници“. Президентът на CICR Петер Маурер подчерта от своя страна неутралността на организацията си и заяви, че все още няма информация за тримата си служители, отвлечени на 13 октомври в Сирия. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram