Байдън предложил на Путин лятна среща в Европа

Часове след санкциите, наложени на Русия и при обявеното „извънредно положение“ заради заплахата от нея, американският президент Джо Байдън заяви, че е предложил на руския си колега владимир Путин двамата да се срещнат в Европа.

Пред журналисти Байдън, чиято администрация прие вчера нови мерки заради намесата в избори и кибератаки, заяви, че е време да се мисли за деескалация между двете страни и среща на върха между Русия и САЩ би била работа в тази посока.

„Когато говорих с президента Владимир Путин (по-рано тази седмица – бел. ред.), изразих увереността си, че комуникацията между двама ни лично и пряко ще е от основно значение, за да преминем към по-ефективна връзка. Той се съгласи,“ каза Байдън. „Затова предложих да се срещнем лично това лято, за да обсъдим редица въпроси, пред които са изправени и двете ни страни.“

Тази възможност се обсъжда „точно в момента“ от двата екипа, каза още Байдън. За предложението за среща в неназована трета страна се говореше по-рано тази седмица след телефонното обаждане.

Първата среща на Путин с предшественика на Байдън, предишния държавен глава Доналд Тръмп (в качеството му на президент) също бе месеци след влизането му в Белия дом – през лятото на 2017 г. Тя бе част от заседанието на групата Г-20 в Хамбург

При първата информация за възможна среща, разпространена от двете президентства, Кпемъл реагира предпазливо и отказа да говори за хипотетична дата и място.

Отношенията на Вашингтон и Москва се обтегнаха отново в последните седмици след струпването на руски войски близо до границата с Украйна. Част от снощните санкции бяха свързани и с хора и организации, свързани с анексията на Крим през 2014 г. Бяха изгонени и 10 дипломати от руското посолство във Вашингтон. В изявлението си Байдън отново изрази притеснение от струпването на войски и ситуацията в Крим.

Източник: Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram