Байдън обяви, че ще се кандидатира за втори мандат, но си забрави мисълта (видео)

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на първата си официална пресконференция в Белия дом – повече от два месеца след като встъпи в длъжност – че възнамерява да се бори за преизбиране през 2024 г., предадоха световните агенции. Той закъсня за нея с 15 минути. Събитието беше с ограничено присъствие, като оправданието за това беше пандемията. По време на пресконференцията Байдън си загуби мисълта, което бе отбелязано от световните агенции.

„Отговорът е „Да“. Възнамерявам да се кандидатирам за преизбиране. Такова е моето очакване“, каза Байдън. На 78 години той вече е най-възрастният действащ президент в историята на САЩ и ще е на 82 години в началото на хипотетичния си втори мандат, отбелязва Асошиейтед прес.

Мнозина очакват 56-годишната вицепрезидентка Камала Харис да бъде кандидатът на демократите на президентските избори през 2024 г. Тя вече се пробва на първичните избори на партията миналата година, припомня Франс прес.

Демократът Байдън отклони въпрос дали очаква да се изправи отново срещу републиканеца Доналд Тръмп, когото победи на изборите през ноември, за да заеме мястото му в Белия дом. „О, изобщо не мисля за това. Нямам идея“, каза той, попитан кой според него може да е кандидат на републиканците на президентските избори през 2024 г.https://www.youtube.com/embed/aA4-Tdvej2c

По време на първата си пресконференция Джо Байдън си забрави мисълта и изпадна в лек конфуз, което бе отбелязано от медиите.

Новият президент на САЩ си постави за цел през първите 100 дни от мандата му в страната да бъдат поставени 200 милиона дози ваксина срещу COVID-19.

Ваксинационната кампания в Съединените щати започва бавно, но по официални данни в страната вече са поставени 130 милиона дози. 115 милиона от тях са били приложени за 65-те дни от влизането на Байдън в Белия дом.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-голям брой заразени (повече от 30 милиона при население от около 330 милиона души) и починали (близо 546 хиляди). Новият американски президент дойде на власт с обещание да се заеме сериозно с проблема, който до известна степен бе подценяван от неговия предшественик на поста Доналд Тръмп.

Байдън омаловажи притока на мигранти на южната граница на САЩ. „Това се случва всяка година“ и не е политически въпрос, увери той.

Байдън каза това на фона на критиките на републиканците, че е насърчил хиляди хора без документи, включително голям брой непълнолетни без придружител, да се опитат да влязат в Съединените щати, като е смекчил миграционната политика на Тръмп, отбелязва АФП.

Новият президент на САЩ увери, че не иска конфронтация с Китай. „Ще има ожесточена надпревара, но ние ще настояваме Китай да спазва международното право“, посочи Байдън, цитиран от АФП.

Той отбеляза, че е прекарал много часове с Си Цзинпин, докато е бил вицепрезидент на Барак Обама, и изрази своята убеденост, че според китайския президент демокрацията няма бъдеще, предаде Ройтерс.

Си „е едно от онези момчета, които, подобно на (руския президент Владимир) Путин смятат, чe авторитаризмът е (системата) на бъдещето и че демокрацията не може да функционира в един все по-сложен свят“, увери Байдън. Американският президент отбеляза, че китайският му колега „няма демократична – с малко „д“ – кост в тялото си, но той е умно, умно момче“.

Съединените щати остават отворени за дипломация със Северна Корея, въпреки проведените тази седмица от нея ракетни опити, даде да се разбере Байдън. В същото време той обеща да отговори в случай на ескалация.

Байдън призна, че ще е трудно Съединените щати да изпълнят договорената от Тръмп цел да изтеглят всички свои войници от Афганистан до 1 май.

„Нямам намерение да останем там още дълго време“, отбеляза в същото време президентът на САЩ и добави, че е малко вероятно все още да има американски военни в тази страна догодина.

Успешните мерки за контрол над огнестрелните оръжия зависят от избора на подходящ момент, подчерта президентът демократ след две масови нападения за една седмица, които разтърсиха САЩ. Миналата седмица той призова Конгреса да приеме бързо закони за контрол на огнестрелните оръжия и заяви, че ще вземе лично мерки за спиране на масовото насилие.

Байдън добави, че е убеден, че ще успее да спре ограниченията на правото на гласуване, които републиканци в САЩ се опитват да наложат след изборите през миналата година, предаде Ройтерс. Той заяви, че ще подкрепи закон за избирателните права, приети наскоро от Камарата на представителите и ще просвещава обществеността. По-рано този месец Байдън подписа указ, улесняващ американците да гласуват.

„Притеснен съм колко неамериканска е цялата тази инициатива“, подчерта президентът демократ, като добави, че републиканските гласоподаватели, които познава, също я отхвърлят.

Президентът на САЩ заяви, че според него Сенатът на САЩ трябва да затрудни използването на маневрите за отлагане, които изискват 60 гласа за приемането на повечето закони. Според Байдън с тази тактика се злоупотребява много, отбеляза Ройтерс, като припомни, че републиканците имат 50 представители в Сената, което може да затрудни постигането на законодателните инициативи на сегашния президент.

Байдън потвърди ангажимента си за „ревитализиране“ на отношенията между САЩ и ЕС 

Президентът Джо Байдън, който участва виртуално в заседанието на Европейския съвет вчера, е потвърдил ангажимента си за ревитализиране на отношенията между САЩ и Европейския съюз, се казва в съобщение на сайта на Белия дом. Той е заявил, че „силен ЕС е в интерес на САЩ“, отбелязвайки техните споделени демократични ценности и най-голямото търговско и инвестиционно партньорство в света. В изявлението си Байдън е призовал за тясно сътрудничество по общи предизвикателства, като борбата с КОВИД-19 и с климатичните проблеми, за задълбочаване на икономическите връзки и за да се гарантира, че „демокрации, а не автокрации ще определят правилата на пътя“. 


Президентът също така е изразил пред лидерите на 27-те желанието си да работят заедно по външнополитически въпроси от взаимен интерес, включително Китай и Русия. Освен това е подчертал необходимостта от по-нататъшно взаимодействие между САЩ и ЕС относно Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани.

Източник: dnes.dir.bg

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram