Байдън и Путин, завръщане към познатото – Рейгън срещу „Империята на злото“

Натоварена седмица във Вашингтон, президентът Джо Байдън обърна забраната на предшественика си трансджендър лица да служат в армията, засили програмата за изкупуване на американски продукти за производство и постави нова, амбициозна цел от 1,5 милиона ваксинации на ден. Камарата на представителите изпрати втория импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп до Сената, който започна своя исторически път.

Сенатор Роб Портман от Охайо обяви, че се насочва към пенсиониране, а Джанет Йелън е първата жена, която ще ръководи Министерството на финансите. Байдън подписва и заповеди, насочени директно срещу расизма. А, Майор и Чамп (първите кучета на Америка) се преместиха в Белия дом със своите стопани през уикенда, пише TIME. 

Отне само 58 секунди за да се рестартират четири години амбивалентност от ерата на Тръмп, сеизмично изместване на положението между Вашингтон и Москва.

Байдън, отговаряйки на въпроси от репортери в официална обстановка за първи път по време на неговото президентство, бе попитан директно за възможни санкции срещу Русия за опита за отравяне и последващо задържане на лидера на опозицията Алексей Навални или дали те се отлагат, след като негово правителство се опитва да поднови изтичащия ядрен договор с Русия „Нов СТАРТ„.

Байдън, който прекара години в Комитета за външни отношения на Сената като водещ демократ и бе водещият глас по международните въпроси в Белия дом на Барак Обама, знае точно какво трябва да каже. Той разшири обхвата, за да включи не само договора, но съобщава, че руснаците са обявили награда за главите на американците в Афганистан, за масираната хакерска операция, известна като SolarWinds и за обширния преглед на разузнаването, който току-що е поръчал, за това какво знае САЩ за продължаващите проблеми, които създава Русия. Продължаващите протести в Русия повишиха обществената информираност за всичко това и Байдън се намеси, за да обедини всичко за местната и международна публика.

„Намирам, че и двамата можем да действаме във взаимния личен интерес на нашите страни като споразумението за „Нов СТАРТ“ и да дадем на Русия да разбере, че сме много загрижени за тяхното поведение, независимо дали е Навални, дали е SolarWinds или дали това са доклади за награди за главите на американци в Афганистан „, каза Байдън. „Няма да се поколебая да повдигна тези въпроси пред руснаците.“

За по-малко от минута Байдън постави САЩ на нова основа, а Владимир Путин – в предизвестие. Така че, когато Байдън и Путин говориха за първи път след встъпването в длъжност на новата администрация на САЩ, Путин знаеше какво да очаква. Според американски представители Байдън е направил точно каквото е обещал и е натиснал Путин, без да възлага големи надежди за нулиране или дори подобряване на отношенията.

Помощниците на Байдън в Белия дом, Държавният департамент и в цялото правителство предлагаха твърда позиция към Русия. Но колкото и репортерите във Вашингтон да уважават новия прес секретар на Белия дом Джен Псаки и главния говорител на Държавния департамент Нед Прайс, думите им нямат толкова голяма тежест, колкото на президента.

В крайна сметка ерата на Тръмп често включваше един разделен екран на външнополитически отношения, „ръцете“ бяха твърди към Русия, докато „главата“ тогавашният президент изглеждаше безразличен към войнствеността на Русия. Всъщност няма значение какво казват апаратчиците, ако ръководителят има други планове.

Байдън не показа уважението на Тръмп към Путин, отношение, което озадачи Вашингтон още преди изборите през 2016 г. Освен това той не повтори усилията на Обама да рестартира отношенията на Вашингтон с Москва, започнали през 2009 г. с неуспешните каскади за „нулиране“, при които тогавашният държавен секретар Хилари Клинтън подаде на колегата си Сергей Лавров пластмасов сувенир с надпис „перегрузка“. Американската страна смяташе, че това е руската дума за „нулиране“, но всъщност каза „претоварване“. Денят завърши с почервеняла от срам Маги Ботъм и Клинтън, която остана с дълбоко недоверие към руската откритост.

Позицията на Байдън не беше погледът на Джордж Буш за душата на Путин или навигацията на Бил Клинтън след Студената война за напълно нова динамика. В действителност Байдън се приближава до нещо по-близко до позицията на Роналд Рейгън: компромис по отношение на договорите, когато има смисъл, без да забравя, че той си има работа с остатъците от онова, което Рейгън нарече „Империята на злото“.

Байдън се кандидатира като разумен кандидат, преходна фигура за своята партия и страната си. Досега той прокара дневен ред чрез изпълнителни заповеди, който е далеч по-прогресивен, отколкото демократичните скептици очакваха и далеч по-радикален, отколкото републиканците вярваха, че ще посмее.

Така че това е любопитно сравнение между Студената война и Рейгън и Байдън след Тръмп, но може да е добро напомняне, че президентите често могат да преследват конкурентни идеологии у нас и в чужбина. (Просто погледнете втория дневен ред на образователната реформа на президента Буш и неговия отговор на терористичните атаки от 11 септември.)

Външнополитическият кръг на Байдън има своя дял от руски ястреби. Неговият кандидат за ръководител на ЦРУ е дипломат от кариерата, който прекарва времето си като посланик на САЩ в Москва. Никой не би сбъркал Уилям Бърнс за русофил. Кандидатът на Байдън за държавен секретар Антъни Блинкен е с толкова ясен поглед, колкото и когато става въпрос за руската агресия, особено по отношение на нахлуването в Украйна и намесата в изборите.

Изборът на Байдън за пост номер 3 на Държавния департамент е Виктория Нюланд, дипломат-ветеран, служил в администрациите на двете партии (републиканци и демократи); тя бе топ съветник на вицепрезидента Дик Чейни и водеща в администрацията на Обама за отблъскване на руската инвазия в Украйна. Съветникът по национална сигурност на Байдън, Джейк Съливан – водеща фигура по време на Клинтън в Държавния департамент и сред водещите външната политики на Байдън като вицепрезидент – работи и контактува, за да удължи договора и познава тези проблеми отвътре и отвън.

Но това не е хор с една нота, обграждащ Байдън. Най-забележителното е, че неговият кандидат за заместник-секретар на Държавния департамент, Уенди Шърман, е опитен и твърд преговарящ, седял на масата с най-войнствените врагове на Америка за дипломатически споразумения с подобни на Иран и Северна Корея. Тя е преговаряла за САЩ в някои от най-тежките моменти в новата дипломатическа история. Там, където някои хора около Байдън се очаква да настояват за ястребови позиции, тези като Шърман са по-склонни към бавно изграждане на доверие.

Същото важи и за бившия посланик на САЩ в ООН Саманта Пауър, която оглавява програмата за развитие на Байдън. Тя ухажваше лично дипломати и смяташе руския си колега за приятел.

В продължение на месеци Байдън сигнализира на всички, които биха искали да слушат, накъде дочтно се е запътил. Декларацията от понеделник в бившия щаб на военното министерство до Белия дом го официализира. Това не означава, че Байдън скоро ще извика като Рейгън – „господин Горбачов, съборете тази стена!“. Но и не разчита на сувенири като Хилари Клинтън, за да реши един от първите големи тестове за външната политика на своето управление.

Автор:Time

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram