Афганистан: Намериха човешки останки по колелата на американски самолет

Човешки останки са били намерени по колелата на американския транспортен самолет, който излетя от Кабул в понеделник, съобщава в. Washington Post.

Самолетът кацна в столицата на Афганистан рано в понеделник, за да прибере дипломати и служители на посолството от превзетата от талибаните държава в САЩ.

За да бъде подсигурено безпрепятствено напускането, около 6000 американски войници отцепиха периметър около международното летище „Хамид Карзай“, за да спрат хилядите бягащи от талибаните афганистанци към летището в опит да се спасят. Военните дори стреляха във въздуха, за да възпрат на хората.

Видеоклипове на западни журналисти, „Ал Джазира“, афганистанският 24-часов канал TOLO показаха батална сцена от излитането: хиляди успели да нахлуят на пистата афганистански мъже, част от които се катерят върху самолета на Американските въздушни сили. Видео на „Ал Джазира“ показа как въпреки хората наоколо и качените върху самолета хора той излита, докато други тичат зад него. Следващият кадър показва самолета във въздуха. От него падат две фигури, подобни на човешки тела.

Според американското издание кадрите са абсолютно истински, негов източник казва, че падането от летящия самолет „абсолютно се случи“.

Длъжностно лице казва, че двамата души са афганистанци, които са се покатерили на шасито, докато самолетът е излитал. Вестникът пише още, че пилотите са обявили извънредна ситуация, когато не са успели да приберат колесника и са кацнали спешно в трета държава.

Екипажът е открил останките, когато проверил какво не е наред със самолета.

Байдън обеща пари

Критичното състояние, в което изпадна Афганистан след светкавичното превземане на държавата от талибаните и бягството на президента и вицепрезидента, предизвика упреци към американския президент Джо Байдън, който на 8 юли обяви, че САЩ ще изтеглят военните си от страната в срок до 31 август. Решението доведе и до изтегляне на останалите съюзнически НАТО-вски военни.

В изявление днес Белият дом разпространи позицията на Байдън, който обещава пари: 500 милиона долара помощи за афганистанските бежанци. Парите се отпускат от американския бежански фонд „с цел посрещането на неочаквани, спешни нужди на бежанци и мигранти, жертви на конфликти и други хора в риск в резултат на ситуацията в Афганистан“.

Парите може да бъдат използвани чрез международни организации и НВО, както и чрез правителства и държавни агенции.

Малко по-рано Байдън убедено защити решението си да изтегли американските военни от Афганистан. Той настоя, че ако не е бил спазил договореното при предишната администрация, на Доналд Тръмп, САЩ са рискували да се върнат години назад, да се разпали конфликтът и да бъдат засилени позициите на талибаните. 

Той дава да се разбере, че всяко нападение срещу американски военни, въвлечени в операцията по изтеглянето, ще бъде посрещната с „разрушителна сила“, ако е необходимо.

Президентът признава, че изтеглянето на американските сили е станало по-бързо, отколкото е смятал, но обвинява афганистанските лидери за краха на държавата. В неделя, когато стана безусловно ясно, че талибаните ще превземат Кабул, президентът и вицепрезидентът избягаха от страната.

Гневът срещу избягалия президент Ашраф Гани нараства. В афганистанските профили в Туитър все по-често се разпространява хаштагът #InterpolArrestGhani: стотици настояват Интерпол да арестува Гани.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram