Апелативният съд на Лисабон обяви карантината за незаконна, а РCR тестовете – ненадеждни

Азорският прецедент – незаконна карантина и ненадежден PCR тест

На 11 ноември 2020 г. Апелативният съд в Лисабон (Tribunal da Relação de Lisboa) обяви карантината на четирима германски туристи за незаконна.

От тях единият имал положителен PCR тест за Covid-19, останалите трима били поставени под карантин заради контакта със „заразения“. Съдът пояснява, че: „Медицинската диагноза е медицински акт, за който единствено лекар е упълномощен от закона и за който е отговорен само този лекар. Никое друго лице или институция, включително правителствени агенции или съдилища, няма тези правомощия. Регионалните здравни власти не са длъжни да обявяват дадено лице за болно или опасно за здравето. Това може да направи само лекар. Никой не може да бъде обявен за болен или опасен за здравето въз основа на указ или закон, дори като автоматична административна последица от резултатите от лабораторните изследвания, независимо от неговия характер„. Така съдът поставя под съмнение и точността на PCR тестването.

Но остава въпросът каква съдба очаква съдиите, взели такова решение, което противоречи на политиката, провеждана от властите.

Ето подробностите по този шумен случай:

На 1 август ищците пристигат на остров Сан Мигел от Германия. По искане на местните власти те предоставят тест за COVID19 с отрицателен резултат.
На 8 август, докато са на остров Сан Мигел, двама от туристи от групата направили нов тест, преди да се върнат обратно. И един от тях се оказал с положителен резултат.
На 10 август двама други туристи също направили тест, но пробите им били отрицателни. Никой от туристите не е имал симптоми на болестта. На същия ден всички туристи получили Известие за превантивна изолация за 14 дни до 22 август. Правилата за изолация не позволяват на задържаните да напускат стаите си. На 20 август „заразеният“ турист преминал третия тест и едва на следващия ден му било съобщено, че резултатът отново е положителен.

Същият ден цялата група получила заповед от здравния отдел за провеждане на нов тест с обяснение, че без отрицателен резултат от теста те няма да могат да напуснат хотела. Туристите не получили отговори на многобройни писмени въпроси за бъдещата си съдба, с изключение на назначаването на „заразените“ да преминат нов тест на 29 август. Така цялата група била заключена за още една седмица. Туристите сами плащали за престоя си в „затвора“, както и за многократни трансфери на самолетни билети до нови дати.

Германските туристи завели дело срещу Регионалното здравно бюро (Administrações Regionais de Saude – ARS) и поискали обезщетение за разходите. Ищците обосновават неразрешеното си задържане, наред с другото, с член 27 от португалската конституция, който гласи, че Никой не може да бъде лишен от свобода изцяло или частично, освен в резултат на осъждане с присъда за деяние, наказуемо по закон с лишаване от свобода “. (Параграф 3 от този член съдържа изключения, за които няма задържане по медицински причини, с изключение на параграф „з) Настаняване на пациент с психични отклонения в подходящо терапевтично заведение, определено или потвърдено от компетентния съдебен орган“.)

Конституцията е против пандемията

Съдът на Азорските острови решил, че задържането на германски туристи е незаконно. На свой ред здравният орган на Азорските острови не се съгласил с решението и го оспорли в по-висшата инстанция, а именно в Апелативния съд в Лисабон. 

Изслушването се провело на 11 ноември и съдиите Маргарида Рамос де Алмейда и Ана Парамеш потвърдили решението на Азорския съд и посочили незаконността на задържането, като уточнили, че PCR тестовете без диагноза, поставена от лекарите, не могат да бъдат доказателство за заболяване. Това решение предизвикало голямо раздвижване. (

Върховният съвет на съдебната власт (CSM), органът, който регулира и дейностите на съдиите, ще разгледа този прецедент на пленарна сесия на 2 декември. Какво ще стане със съдиите?

Според вестник Jornal de Notícias Висшият съдебен съвет смята, че не е трябвало да вземат страна, както се твърди, по отношение на аспектите и несъответствията в научния свят по отношение на Covid-19, а именно надеждността на използваните в момента тестове. Хорнал де Нотисиас предположи, че съдиите ще бъдат наказани. Но в изявление на самата Върховният съвет на съдебната власт /CMS/ се посочва, че „поради възникнали разногласия по отношение на съдържанието на решението на Апелативния съд в Лисабон от 11.11.2020 г. това решение ще бъде предмет на анализ на пленарното заседание на съвета, което ще се проведе на 2 декември“.

Обществото е разделено. Някои подкрепят съдиите, други подкрепят наказанието им. Очакваме 2 декември.

ПУБЛИКУВАМЕ ПРЕВОДА НА РЕШЕНИЕТО НА АПЕЛАТИВНИЯ СЪД

Заключение I. В Регионалното здравно бюро ARS не могат да обжалват решението, че веднага са освободени четирима души, задържани незаконно в контекста на Habeas Corpus Act (чл. 220 220 в) и г) CPPenal) и при поискване да се провери, че жалбоподателите принудително задържани са носители на вируса SARS-CoV-2 (A ….) и за активно наблюдение поради високата рискова експозиция, предписана от здравните органи (B …, C … и D … ..),  тъй като той няма законност или интерес към действие.

II  . Направеното искане също би било явно необосновано, тъй като:

А.  Предписването и диагностицирането е медицински акт, единствената отговорност на лекар, регистриран със Заповедта на лекарите (Регламент № 698/2019, точка 5.9). По този начин, назначаването на спомагателни диагностични методи (както в случая на тестове за откриване на вирусна инфекция), както и диагностицирането на наличието на заболяване по отношение на всяко лице е въпрос, който не може да бъде изпълнен от закон, указ, указ, регламент или друг нормативен  акт, тъй като това са действия, които нашата правна система оставя в изключителната компетентност на лекаря, като е сигурен, че докато се консултира със своя пациент, той винаги трябва да получи съгласието си за лечение (1 параграф на член 6 от Всеобщата декларация за биоетиката и правата на човека).

Б. В случая, който ни засяга сега, няма индикации или доказателства, че такава диагноза наистина е била поставена от професионалист, квалифициран съгласно закона, и действал в съответствие с най-добрата медицинска практика. Това, което следва от фактите, които се приемат за даденост е, че никой от кандидатите не е прегледан от лекар, което е откровено необяснимо предвид твърдяната сериозност на инфекцията.

В . Единственият елемент, който се появява в доказаните факти в това отношение, е извършването на PCR тестове, един от които е положителен за един от кандидатите.

Г.  С оглед на наличните научни данни, самият тест не може да определи, че положителен резултат наистина съответства на човешката инфекция с ТОРС-CoV-2 по няколко причини, от които изтъкваме две (към които  е добавено  въпросът за   златния стандарт,   който поради своята специфичност дори няма да разгледаме):
– надеждността зависи от броя на циклите, съставляващи теста;
– Надеждността зависи от размера на наличното вирусно натоварване.

III  .  Всяка диагноза или какъвто и да е акт за наблюдение на здравословното състояние   (например определяне на наличието на вирусна инфекция и висок риск от инфекция, които са включени в тези понятия),   направени без предварително медицинско наблюдение   на пациентите и без намесата на лекар, регистриран в Ордена на лекарите (който продължава да оценява признаци и симптоми, както и прегледи, които той счита за подходящи за неговото състояние),   нарушава Регламент № 698/2019, de 5.9, както и разпоредбите на член 97 от Устава на Ордена на лекарите, отговорност за узурпацията на функции в съответствие с чл. 358 б)

IV. Всяко физическо или юридическо лице, което издава заповед, чието съдържание води до лишаване от физическа, амбулаторна свобода на другите  (независимо от номенклатурата, която тази заповед приема: затвор, изолация, карантина, превантивна защита, здравен надзор и др.),   който не спазва разпоредбите на закона, а именно разпоредбите на член 27 от португалската конституция  , ще извърши незаконно задържане по  нареждане на некомпетентно лице и за факт, който не е разрешен от закона.
Решението на португалски език тук

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=bg&prev=search&pto=aue&rurl=translate.google.com&sl=ru&sp=nmt4&u=http://www.dgsi.pt/jtrl.nsf/33182fc732316039802565fa00497eec/79d6ba338dcbe5e28025861f003e7b30%3FOpenDocument&usg=ALkJrhjY7ehjrSaRmi09pwmurotBR-31Kg

Повече от неочакваната присъда на Апелативния съд в Лисабон беше публикувана на уебсайта им преди десет дни, но днес за нея се говори навсякъде.

Ковидните дисиденти вярват, че най-накрая са намерили потвърждение на своята теория – PCR тестовете лъжат, COVID-19 не съществува, което означава, че всички мерки, предприети от правителствата, включително тези от карантинен характер, са незаконни.

Съмняващите се са по-разумни – инфекцията със сигурност е опасна, но методите за нейното откриване са несъвършени и от това страдат както болни, така и здрави.

По отношение на PCR диагностиката обаче отдавна има спорове, които нивръщат към публикацията на германския вирусолог Кристиан Дростен, популяризирана от частната асоциация СЗО. Притеснителното е , че тестът се явява основание за служителите да изпращат гражданите на принудителна изолация без достатъчно аргументи.

В решението от 11 ноември 2020 г., с което португалският апелативен съд оспори решението на долната инстанция срещу регионалния здравен съвет на Азорските острови и обяви карантината на около четирима души за незаконна, стана ясно, че постановенето е заради липса на доказателства, че немските туристи са били са болни от COVID-19.

В същия ден 3 817 пациенти с коронавирус бяха потвърдени с помощта на PCR диагностика в Португалия, тази цифра продължава да расте и днес (23 ноември) вече е 4 788 души. Общо 261 хил. жители са се разболели през 2020 г.

Лекарите призовават за цялостна диагноза, а не за PCR намазка, но за да бъде поставена диагнозата въз основа на набор от изследвания, е необходимо лекарят поне да стигне и да прегледа пациента, което понякога е невъзможно в условията на медицински и административен колапс. Болните хора чакат помощ дни и седмици и не могат да я получат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram