Антигенен вместо PCR тест при влизане в Англия от днес


От днес пристигащите в Англия ще могат да си правят антигенен тест вместо по-скъпия PCR тест. Скоро подобно облекчаване на мерките се очаква да влезе в сила и в останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, предава BBC.

Съгласно новите разпоредби напълно ваксинираните, пристигащи в Англия от страни, които не са в „червения списък“ ще могат да представят антигенен тест на контролните органи при пристигане.

Правителството заяви, че това е голям тласък за туристическата индустрия. Промяната в правилата идва точно с началото на есенната ваканция за учениците, така че се очаква много семейства да се възползват и да отидат на кратка почивка в чужбина.

Властите информират, че антигенните тестове трябва да се поръчат от частни компании преди пътуването и да се покажат на проверяващите органи при пристигане. Цените са от порядъка на 19 паунда за брой. Новата мярка засяга и всички лица под 18 години.

Остава в сила старото изискване за попълване на формуляр за локализация. Министерството на здравеопазването заяви, че всеки, който е дал положителна проба, ще трябва да направи PCR тест, за да се провери достоверността на предходното тестване.

От министерството припомниха, че от 4 октомври напълно ваксинираните пътници, пътуващи до Обединеното кралство, от която и да е държава извън „червения списък“, вече не трябва да правят тест за COVID преди пътуване.

Същевременно хората, които не са напълно ваксинирани и са над 18 години, ще трябва да се самоизолират за 10 дни при пристигането си в Обединеното кралство./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram