Англия ще изисква отрицателен тест за влизане в страната

Англия въвежда изискване за представяне на отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди отпътуването, за всички, които влизат на територията на страната. Това включва и гражданите на Обединеното кралство.

„Всички пристигащи от чужбина в Англия, включително граждани на Обединеното кралство, трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди заминаването. Пътниците ще бъдат обект на незабавна глоба от 500 паунда, ако не спазват новите разпоредба“, се казва в прессъобщението на транспортното министерство.

Пътниците, пристигащи със самолет, ще трябва да показват теста си пред представители на авиокомпанията преди излитането. Ако не го сторят, е много вероятно да им бъде отказано качване на борда. Резултатите ще трябва да се показват и на граничните пунктове при пристигане в Англия. Посочва се, че такива мерки се очаква да бъдат въведени също от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Подчертано е, че представеният отрицателен тест не освобождава пътниците от задължителната 10-дневна самоизолация след пристигане.

Британският министър на транспорта Грант Шапс оправда допълнителните ограничения с разпространението на новия щам на коронавируса в целия свят.

В четвъртък Великобритания регистрира над 52 000 случая на COVID-19 и 1162 смъртни случая за ден. Подобен ръст не бе отбелязван от април насам.

В Германия пък бяха отчетени 31 849 нови случая за ден, според института „Роберт Кох“. Регистрираните заразени в страната вече са 1 869 306 от началото на пандемията. Възстановените от болестта са почти 1,5 млн. Има 1188 нови смъртни случая (или общо 39 258).

Тревожни данни има отново от Бразилия. Там броят на жертвите надхвърли 200 000 – 200 498. Само за денонощие са починали 1524 души. Регистрирани са и рекорден брой нови случаи –  87 843 (вече общо 7 961 673).

В Австрия, където ваксинирането срещу новия коронавирус започна от 27 декември, пък бе въведена практика за вписване на ваксинацията в електронен паспорт за жителите на Виена. По пилотен проект на австрийската столица, всички пунктове за ваксиниране са оборудвани с таблети, чрез които информация се подава в централния регистър. Жителите на града получават все още хартиен имунизационен паспорт, тъй като електронният е в тестова фаза. В страната има 374 730 отчетени заразени с COVID-19 и 6568 починали.

Междувременно в Китай бяха затворени два града, южно от Пекин, за да се предотврати ново разпространение на COVID-19 в страната. На жителите на Шиджиажуан (11 млн. души) и Синтай (7 млн.), в провинция Хъбей, е забранено на дапускат границите на градовете, освен при неотложна необходимост. До строгата мярка се стигна след установяване на 127 нови случая на коронавируса, както и 183 асимптомни инфекции в рамките на последната седмица. Тези градове вече са блокирани с полицейски барикади. На жителите на цялата провинция Хъбей пък е забранено да я напускат или пък да влизат в Пекин, освен при крайна наложителност. В този случай те трябва да представят отрицателни тестове, направени в рамките на 72 часа. Транспортът от и към градовете (влакове, самолети, автобуси) е спрян. Затворени са училищата, а до утре всички жители там трябва да бъдат тествани. „Заразата е внесена от чужбина, но точният произход в момента се разследва задълбочено от държавни, провинциални и общински експерти“, заяви Ли Ци – ръководител на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Хъбей.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram