Австрийският канцлер иска нов договор за ЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц предлага промяна на Лисабонския договор, предаде БТА, цитирайки ДПА.

„Имаме дългова криза, криза на еврото, криза с мигрантите, криза с климата и хаос около Брекзит. Нуждаем се от нов договор за Европейския съюз. Старият вече не отговаря на сегашната действителност“, заяви Курц пред австрийския всекидневник „Клайне цайтунг“ и други медии три седмици преди изборите за Европейски парламент. Лисабонският договор не трябва да бъде фундаментално изменян в частта за съществуващите институции на ЕС, но броят на еврокомисарите следва да бъде намален, изтъкна Курц. Освен това Европейският парламент трябва да се базира само в Брюксел, а не в Брюксел и в Страсбург, както е сега.

 

„Европейският парламент трябва да спре да бъде пътуващ цирк. Нужен ни е нов договор с по-ясни санкции срещу държавите членки, които акумулират дългове, с наказания за страните, които позволяват на незаконните мигранти да преминават вместо да ги регистрират, и със сурови последици за нарушаването на върховенството на закона и либералната демокрация“, категоричен бе австрийският канцлер. Австрийската народна партия на Курц е член на Европейската народна партия, която през март временно замрази членството на управляващата партия в Унгария Фидес заради антиевропейските й позиции.

 

Австрийският лидер отбеляза, че не разглежда крайнодесните популисти като съюзници на ниво Европейски съюз, въпреки че собственото му коалиционно правителство включва крайнодясната Австрийска партия на свободата. „Целта ни е да направим ЕС по-добър, а не да го унищожим или да се занимаваме с фантазии“, изтъкна Курц.

Курц отправя предложението си месец, след като френският президент Еманюел Макрон оповести детайлния си план за реформа на ЕС, отбелязва ДПА. Макрон предложи създаването на европейска агенция за защита на демокрациите, която да помогне на държавите членки на ЕС да защитават изборите си от кибератаки и манипулации. Френският президент призова също така за реформа на Шенгенското пространство и за създаването на обща гранична служба и служба за предоставянето на убежище.
Според Макрон евентуален нов договор за ЕС трябва да определя задълженията на ЕС в сферата на отбраната, било то в сътрудничество с НАТО или с други съюзници на блока. Тези задължения следва да включват отделяне на повече средства за отбрана, клауза за взаимна отбрана и европейски съвет за сигурност, който да включва ЕС.

Въпреки че Курц е против предоставянето на ЕС на компетентност в сферата на отбраната, той заяви, че страните членки на блока биха могли да си сътрудничат по-тясно в тази област. Австрийският канцлер е обаче против плановете на Макрон за създаване на нови агенции на ЕС. „Всеки път, когато има проблем, възниква предложение за създаването на нова институция“, каза Курц.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram