Абдеслам не се взривил, не искал още жертви

Заподозреният като основен организатор на парижките атентати Салах Абдеслам доброволно решил да не се самоубие по време на терористичните атентати на 13 ноември. Това заяви брат му Мохамед Абдеслам в интервю с белгийската телевизия „BFMTV“, цитирано от АФП и Би Би Си.

При атаките загинаха 130 души, а друг член на семейството, големият брат Брахим Абдеслам, беше един от самовзривилите се атентатори.

„Ако исках, можеше да има още жертви. За щастие, не го направих“, казал Салах Абдеслам на Мохамед, когато го посетил в белгийския затвор, където предполагаемият джихадист е задържан.

Салах беше арестуван в родния си квартал в белгийската столица Брюксел миналия месец. Само 4 дни по-късно Брюксел стана обект на нови джихадистки атаки в сърцето на Европа, при които загинаха 32 души. Отговорността за атентатите, както и за тези в Париж, пое Ислямска държава.

Преследването на 26-годишния Абдеслам продължи 4 месеца. За него се смята, че е отговарял за логистиката по време на парижките атаки. Пред разследващите органи той призна, че е трябвало да се взриви пред стадиона „Стад дьо Франс“ като брат си Брахим, но се е отказал.

Салах Абдеслам ще бъде екстрадиран във Франция, където – по думите на брат му – е готов да съдейства на разследващите органи. Той отрича да е свързан по какъвто и да е начин с брюкселските атентати.

Източник: БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram