Япония иска четири от Курилските острови от Русия

Генералният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно потвърди намерението на Япония да възобнови преговорите с Русия за връщане на четири от Курилските острови: Кунашир, Еторофу, Шикотан и Хабомай. Според Мацуно тези острови от архипелага се считат за наследствена територия на Япония.

Токио продължава да настоява за правото си върху четирите острова, които стават част от СССР по време на Втората световна война. Русия смята спорните острови Кунашир, Итуруп, Шикотан и Хабомай за част от Сахалинска област, докато японските власти ги включват в района Немуро на префектура Хокайдо.

„Предмет на преговорите за мирен договор с Русия е териториалната принадлежност на островите Кунашир, Итуруп, Шикотан и Хабомай“, каза Мацуно.

Той подчерта, че преговорите за мирен договор между двете страни трябва да се основават на предварително постигнати споразумения. Въпреки това, според Мацуно, предвид настоящата геополитическа ситуация, по-специално поради конфликта в Украйна, е трудно да се направят недвусмислени заключения относно бъдещите преговори.

Преди идването на японците и руснаците коренното население на Курилските острови е етническа група, наричана айну. Няма единно мнение за техния произход, но според някои учени народът айну е дошъл от Австралия, а според други това е манджурски народ, дошъл на островите от Далечния изток на територията на днешна Русия.

Днес айну като етническа група наброява едва 50 000 души, като малко повече от половината от тях живеят в Япония, а другата половина – в Русия. Те имат европеидни черти, бял цвят на кожата и са значително по-едри от съвременните японци. Езикът им се счита за умиращ език, защото голяма част от коренните жители на Курилските острови говорят японски или руски.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram