Яков Кедеми: Зеленски продаде Украйна на Полша за няколко злоти (видео)

Я. Кедми, „Неутрална Зона“ с Александър Валдман

– Това е телеканалът на Александър Валдман за хора, които обичат да мислят – програмата Неутрална зона, а аз веднага ще ви представя нашия гост: Яков Кедми, военно-политически експерт, бивш началник на израелската специална служба „НАТИВ“. Радвам се да Ви приветствам, добър ден!

– Добър вечер.

Видеото е със субтитри на български език

– Добър вечер. Какво да Ви предложа за разговор – у нас днес се живее за днешния ден. Най-най-най-горещото: украинският парламент прие решение за така нареченото опростено преминаване на границата между Полша и Украйна, а заедно с това Зеленски също анонсира приемане на законопроекта за особения правен статут на гражданите на Полша в Украйна. Само ще цитирам някои извадки от този законопроект. Съгласно законопроекта, на гражданите на Полша ще бъде разрешено да се интегрират в гражданската правна система на Украйна. Поляците на територията на Украйна ще могат да заемат изборни длъжности, да стават съдии, в това число на конституционния съд, да бъдат назначавани в органите на държавната власт, в ръководството на отбранителни предприятия, армията и спецслужбите; да получават достъп до секретни сведения и държавни тайни. Освен това полската полиция ще получи правото да следи за правовия ред в Украйна. За опростеното преминаване на границата мисля, че с Вас ще се върнем днес към този разговор, въпросът е за законопроекта – може ли сега вече да направим извода, че адаптирането вътре в правовата система на Украйна може да доведе до евентуална инвазия на полски военни без мандат от НАТО. Всичко е готово или просто казано Зеленски предаде Украйна на Полша.

– Практически този закон и неговото приемане практически лишава Украйна от независимост и превръща Украйна и Полша почти в една държава, когато във всяка нейна част протичат политически избори за ръководство отделно. По отношение на армията този закон нищо не казва, по отношение на разполагането на повече въоръжени сили на територията на Украйна той нищо не казва за сега. Но практически тогава възниква въпросът, в какво се състои независимостта или самостоятелността на Украйна или Украйна се превръща в някакъв придатък на Полша. Ако някакъв подобен закон беше приет в Белорус, вече целият свят щеше да крещи истерично, че злодеят Путин поглъща Белорус и възвръща Съветския съюз. Но аз мисля, че ако говорим за приемането на този закон, навремето Петър I учреди за Мазепа единствения в света орден на Юда. Аз мисля, че на младежа Зеленски вече може съвсем спокойно да се дадат два ордена – орден на Юда и орден на Мазепа (Мазепа предава Петър I по време на Великата северна война с шведите – б.пр.) за пълно предателство на националните интереси на Украйна и продажба на Украйна за няколко злоти на Полша.

Посоката на Полша е съвършено ясна в дадения случай, но аз не мисля, че този закон ще има някакво практическо значение по две причини. Ако той мисли, че това ще позволи на полската армия да премести свои военни подразделения на територията на Украйна, тогава го чака малка изненада, която беше обещана от президента на Русия – първият полски войник, който пресече територията на Украйна в рамките на полско подразделение за участие в едни или други военни действия, ще бъде унищожен, както и всички останали, ще бъде сравнен. Тоест, ако Полша иска да изпита още веднъж силата на руското оръжие, може да се опита да влезе в Украйна. Русия ще изпита с удоволствие своето оръжие върху полската армия. На територията на Украйна. Практически това нищо не дава на Украйна, защото вече нищо не може да помогне на Украйна.

– Яков, от друга страна ние всички добре знаем, че полските наемници, полските военнослужещи участват в бойни действия в източна Украйна. Тоест те вече са тук и е известно, че част от тях вече е унищожена. Може би излишно казваме, че трябва да се чака кога ще пресече границата първият полски войник. Те вече пресякоха.

– Първо, не само полски наемници.

– Да, там са повече от 50 страни.

– Имаше един мароканец, показваха го. Това е съвършено ясно. Това, че участват полски, американски, френски, испански или други наемници във военните действия, това не е в рамките на официалното им изпращане от техните държави. Тук става дума за това, че полската държава, граждани на полската държава, имат право не само да се намират на територията на Украйна, но и да управляват тази страна в качеството на едни или други държавни служби. Това е съвършено друг порядък на действие, макар че в Украйна и до днес имаше американци, литовци, грузинци по държавна принадлежност, които управляваха една или друга част на Украйна или бяха членове на правителството, или даже искаха да станат президенти на Украйна. В това отношение Украйна загуби последните остатъци национално държавно достойнство, но вероятно така са решили, че това свойство, това качество може да бъде присвоено не само от представители на най-древната професия, но и от определени държави, които идват до същото състояние.

– Доколко е вярно твърдението, че решението за опростено преминаване на границата  между Полша и Украйна е взето най-вече с цел Полша, а възможно и Литва заедно с Полша, да вкарат своя войска в западните области на Украйна? Четири западни области.

– Аз бих казал, че ако полски войници или полското правителство много страдат, че вече от дълги години не са изпитвали силата на руското оръжие, то нека се опитат да преминат полско-украинската граница. Както обеща президентът на Русия, тези войски ще бъдат унищожени в момента на преминаването на полско-украинската граница.

– Тогава още един въпрос, който възниква: буквално преди дни президентът на Полша господин Дуда в интервю за полското издание на Таймс заяви, че потенциална заплаха за Полша от страна на Русия има, но макар вероятността за нападение над страната да не е голяма, ако това се случи на руснаците ще им се наложи да се сражават с най-добрата армия в света – американската. Край на цитата. Означава ли това, че все пак Полша не се страхува от това, че Русия може да нанесе удар в случай на пресичане на границата?

– Полша се държи като помияр, който смята, че докато го прикриват Съединените щати, той може да си позволи всякакви изказвания. Това е нещо обичайно за всеки, който е запознат с уличните бандити. Има обикновена банда, а отпред върви някакъв опърпан тип, който тормози всички, знаейки че никой не може да го постави на място, защото за него ще се застъпи големият бандит, който върви зад него. Но в дадения случай аз мисля, че този опърпан полски герой го чака доста неприятна изненада. Ако той смята американската армия за най-добрата, това е негова работа, моля, може би за него, и по полските стандарти. Ако той смята, че амерканската армия ще защитава всяка нагла постъпка на главорези от полското правителство, той се лъже. Фактът, че Полша е член на НАТО, аз не съм уверен, че НАТО и Съединените щати ще тръгнат да се бият за Полша.

Точно те няма да се бият за Полша, ако полските войски влязат в Украйна. И после, с какво се отличава полското правителство и полското ръководство – то абсолютно не помни своята история. В 39 година полското ръководство, и армейското, и политическото бяха сигурни, че Британия и Франция ще защитят Полша. Не само това, те бяха сигурни тогава, че само след една-две седмици ще започне нападение на Германия над Полша и веднага, след две-три седмици, полската конница ще марширува по улиците на Берлин, защото зад нея стоят Великобритания и Франция, които ще започнат незабавно настъпление срещу Германия от Запад, а Полша от Изток ще се втурне и полската конница ще подскача по брелинските площади. Как завърши това? И как завърши това? Така че, аз мисля, че те и тогава нищо не разбраха, а и сега не са си научили урока по история. Така че, нека витаят в своите нереални фантазии, съвършено болезнени, които вече доведоха Полша до три подялби на Полша. Искат четвърта? Тя ще е последна.

– Нашият последен въпрос: може ли да се смята според своебразното описание на Вашите думи за опърпания полски побойник, неотдавнашното изказване на премиера на Полша Матеуш Мравецки за Телеграф, който написа следното: „Руският свят е раков тумор, който е смъртна заплаха за цяла Европа и той трябва да бъде изкоренен.“

– Фашистката държава на Плисудски, чийто продължител се явява този сегашен премиер на Полша, навремето смяташе и моя народ за раков тумор. Така че, не ме учудва това хамско, абсолютно нагло изказване на този недовършен пан по отношение на руския народ. Кой е той, че да отваря устата си срещу руския народ? Кой е той?! Колко пъти Русия е била тази шляхтичка мутра, още веднъж ли иска? Ще го получи. Нека си знае мястото! Неговото място не е на масата, а под масата! Ако не го е научил, ще му го покажат. Ако не се научи правилно и с уважение да се отнася към всички народи, включително и руския, може би си проси да го научат на добри обноски. И ще го научат, на този език, който той разбира.
 

– Благодаря. Благодаря, Яков, както винаги много сочно и много интересно, благодаря. Всичко най-добро, бъдете здрав и до нови срещи. Благодаря и на вас, приятели, че бяхте с нас, всичко добро! Бъдете здрави! До нови срещи!

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram