Южна Италия е на границата на бунта

„Внимание, на юг може да избухне. Трябва да действаме бързо, съществува риск за поддържането на демокрацията. Гарантираният доход трябва да бъде разширен до голяма част от населението”, заяви Пепе Провенцано, италиански министър за южните региони, на 29 март, описвайки изострянето на ситуацията във връзка с коронавирусната епидемия.

„Хората в Италия гладуват“, пише испанският вестник ABC, позовавайки се на италианската служба за държавна сигурност. В Палермо организирана група от 20-тина души се появи в супермаркет, напълни колички с хранителни стоки и отказа да плати. „Стига сме стояли вкъщи, нямаме пари да плащаме, трябва да се храним“, са викали те силно. В Палермо и други градове в Сицилия полицията охранява супермаркетите. Почти един ден не минава без атака на аптеката в Южна Италия.

Кметът на Палермо казва: „Освен тези, които изпитват криза на безпокойство, но с достойнство, има групи чакали и професионални бунтовници, които настояват за насилствени действия, лица и групи, които гордо заявяват своето участие в мафията.“ Кметът призова да ги съобщи в полицията. Според ABC призивите за въстание след 3 април, когато трябва да приключат строгите ограничителни мерки, звучат в социалните мрежи, където се разпространяват видеоклипове, призоваващи за „война“.

„Мерките, предприети от правителството срещу коронавирусната епидемия, подпалиха фитила на бомбата, който можеше да избухне всеки момент, особено в райони, където кризата отдавна се е вкоренила“, казва издаваният в Милано вестник “Джорнале”, посочвайки, „заплахата от бунт и грабеж,“ възникнала в южните части на страната.

Според съобщения в медиите, правителството е приело сериозно тези сигнали. Шефът на италианската полиция Франко Габриели предупреди министъра на вътрешните работи Лучана Ламоргазе, който от своя страна незабавно информира ръководителя на кабинета за това.

В интервю за местни медии Ламоргазе заяви, че е „загрижена за ситуацията в страната“. И премиерът Джузепе Конте призова за осигуряване на „хранителна солидарност“ чрез комунални услуги. „Съобщението от правителството е ясно, пише вестникът,„ за да се даде възможност на покупките на храни да отговарят на основните нужди. “ И Ламоргез призна пряко, че в зоните, засегнати от вълненията, съществува заплаха от глад. „Трябва да можем да даваме на децата си храна и трябва да вземем това предвид.“ И добавяйки, че „незаконното поведение“ в никакъв случай няма да бъде толерирано.

Заради епидемията от коронавирус през март вече са настъпили безредици в италианските затвори: в миланския затвор “Сан Виторе“ и в римския “Ребибия”, както и в местата за задържане в Салерно, Неапол, Верчели, Алесандрия, Фоджа, Павия и други италиански градове. В някои затвори затворниците се опитаха да завземат местните медицински заведения в знак на протест. Всички тези прояви бяха потиснати.

Според ABC мафията може да предизвика вълнения в южната част на Италия. Журналистът на вестника се позовава на поверителен доклад, изготвен специално за италианския премиер Джузепе Конте и министъра на вътрешните работи на страната, който заявява, че в Южна Италия „съществува потенциална опасност от спонтанни и организирани въстания“. Това е свързано със сивата икономика, развита тук, и с „всепроникващото влияние“ на организираната престъпност.

В подземната икономика на икономически изостаналия юг в Италия работят около четири милиона души, като всеки четвърти получава заплата „в пликове“ и не плаща данъци. Сега тези хора остават практически без поминък. Според властите мафията е готова да се възползва от ситуацията. В Сицилия и другаде на юг грабежите по улиците стават по-чести, когато пликовете с прясно закупена храна се изтръгват от ръцете на хората.

Наближаващият хаос се съобщава и от вестниците в Южна Италия. „Джорнале ди Сицилия“ пише, че в Трапани цари хаос, лекарите на местната болница “Паоло Борселино ди Марсала” се оплакват в прокуратурата, че им липсват защитни маски, а заразените с коронавирус лекари са принудени да ходят на работа.

Дори водещите италиански политици не могат да издържат на стреса в тази среда. Така бившият вицепремиер и лидер на най-популярната партия Лига в страната Матео Салвини, заплаши да напусне ЕС. По телевизията и коментирайки бездействието на Европейския съюз, той гневно възкликна: „Европа? Заврете си я! … Това не е „съюз“, това е гнездо на змии и чакали. Първо ще победим вируса, а след това ще помислим за Европа. И ако е необходимо, ще се сбогуваме, без дори да благодарим. „

Тези безпрецедентно груби изказвания лидерът на “Лигата”, който, според всички прогнози, сега е лидер в проучвания на общественото мнение по популярност, направи след провала на срещата на 27 лидери на страните от ЕС във формат на видеоконференции. На тази среща Джузепе Конте отхвърли проекта на документ за резултатите относно мерките за справяне с последствията от епидемията. Той поиска да се намери „адекватно решение, което да съответства на тежестта на извънредната ситуация“.

Италия преживявава остър драматичен момент. На 28 март бе установен рекорд по брой на смъртните случаи – 969 души на ден. Сега Италия е на първо място в Европа по разпространение на коронавируса и вече изпревари Китай по брой жертви. По официални данни в момента на Апенините са регистрирани над 92 хиляди случая на зараза с нов тип вирус, а общият брой на жертвите е над 8 хиляди.

В началото епидемията избухна на север, а на юг беше спокойно. Властите обаче направиха непростима грешка – предварително обявиха затварянето на северните райони за влизане и излизане. И тогава много италианци, работещи на индустриалния север, се качиха на колите си и се втурнаха към домовете си на юг. Сега епидемията пламти в частта на Италия, където назрява бунт.

Превод: В. Сергеев

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram