„Ще ходим с факли“ – Италия преминава към енергийни икономии

/Поглед.инфо/ В Италия се въвежда режим на строги икономии – препоръчва се на общините да ограничат уличното осветление и да наложат ограничения върху използването на климатици.

В Италия общините бяха посъветвани да наложат ограничения върху използването на климатици и да намалят времето на работа на уличното осветление. Властите си поставиха за цел да намалят потреблението на енергия със 7% до март 2023 г., съобщава кореспондент на REGNUM .

Въпреки че ограниченията са препоръчителни по природа, по мнението на La Repubblica обаче, правителството може скоро да ги направи задължителни. Както беше отбелязано, тези мерки бяха предприети като част от регламента на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15% до 31 март 2023 г.

Междувременно редица общини вече приеха много по-строги мерки. Така властите на един от най-големите градове в страната, Торино, намалиха интензивността на уличното осветление, а в обществените сгради с настъпването на есента температурата ще бъде намалена с два градуса.

Кметът на Милано Джузепе Сала призова собствениците на магазини да държат вратите затворени. Общинският съвет издаде и препоръка да не се понижава температурата в офиси, магазини и апартаменти под 26 градуса, все с една и съща цел – да се намали консумацията на електроенергия.

Във Флоренция отидоха по-далеч: с указ на местната администрация на обществените институции е забранено да оставят вратите си отворени. В противен случай собствениците на ресторанти и магазини ще бъдат глобени от 25 до 500 евро. Властите на Генуа, Рим, Бари, Белуно и други градове прилагат своите енергоспестяващи методи.

Обикновените италианци в социалните мрежи в това отношение се страхуват от ширещата се престъпност, отбелязвайки, че скоро ще трябва да ходят по улиците на градовете с факли.

Рим беше тъмен от дълго време … Ще вървим с факли, за да не се спъваме“, коментира Микеле I.

Ние в Палермо винаги сме били една крачка напред… Предградието е било в мрак през целия си живот “, пише Рита Ф.

Крадците и изнасилвачите ще са благодарни “, каза Романа В.

Лице от тъмното

„Напред, крадци! Кога ще бъде въведен комендантският час? пита Мария Пиа Ди М.

Някои коментатори, напротив, наричат решението за намаляване на потреблението на енергия полезно, тъй като италианските градове бяха преекспонирани.

„Време е. Някои градове приличат на увеселителни паркове, дори селските улици са осветени … Кой знае, може би скоро отново ще можем да видим звездите ”, оптимистично отбеляза Емануеле С.

Беше отдавна време, твърде много осветление. Особено когато гледате сателитни снимки на Ломбардия ”, подкрепи Пиетро М.

Мнозинството обаче все още критикува мерките на властите, назовавайки отговорните поименно и призовавайки за възстановяване на връзките с Русия и връщане към нормален живот.

Надявам се, че новото правителство ще спре цялата тази суета с Украйна и ще съживи връзките с Русия в областта на енергетиката. Ако сега трябва да вървим към строги икономии, това означава, че всички предварително обявени споразумения с други доставчици на газ се оказаха фикция. Нашата бедна страна е първата и основна жертва в ЕС на руско-американската война “, Бруно К.

Както се оказа, санкциите срещу Русия бяха много полезни “, каза Паоло М.

Жалко е, че най-добрите си тръгнаха. Той би знаел точно какво да прави, дори с просто полагане на ръце щеше да създаде положителна енергия “, спомня си Родолфо В. с „мила дума“ Марио Драги, който остава начело на правителството като и.д.

Рецесията, причинена от санкциите с бумерангов ефект, сама ще се погрижи за намаляване на потреблението на енергия “, заключи Марко Л.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram