Ще отсече ли САЩ главата на Георгиева заради Китай?

Служителите на Министерството на финансите обсъждат дали САЩ, най-големият акционер на Международния валутен фонд, трябва да поискат от управляващия директор Кристалина Георгиева да подаде оставка на фона на скандал с етиката.

Това съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници.

Дискусиите в Министерството на финансите продължават, тъй като базираният във Вашингтон фонд заяви, че неговият изпълнителен съвет се е срещнал с Георгиева в сряда като част от текущия преглед на разследването на адвокатска кантора WilmerHale, поръчано от Световната банка. Твърди се, че Кристалина Георгиева е притискала банковия персонал да коригира данните за класиране в полза на Китай, докато е работила там преди. Тя пое кормилото на МВФ през 2019 г.

24-членният борд „остава ангажиран с задълбочен, обективен и навременен преглед и очаква скоро отново да се срещне за по-нататъшно обсъждане“, се казва в изявление на МВФ.

Хората, които говориха за Bloomberg News за позицията на САЩ, отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са неофициални и частни. Позицията на Вашингтон е ключова по въпроса, тъй като той има най -голям дял от правото на глас на фонда – 16,5%.

Заседанието на изпълнителния съвет продължи около пет часа и органът трябва да се събере отново в петък, където изпълнителните директори може да стигнат до обща позиция, заяви друг източник.

Някои служители във фонда, в който работят около 2700 души, са загубили доверие в Георгиева, казаха запознати.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram