Шолц: Путин не е заплашвал нито мен, нито Германия

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че руският президент Владимир Путин „не е заплашвал нито него, нито Германия“ по време на телефонните им разговори. Има консенсус със Зеленски оръжията, предоставени от Запада, да не се използват за атаки по руската територия, заяви още Шолц в интервю за седмичника „Билд ам зонтаг“.

„Не, Путин не е заплашвал нито мен, нито Германия“, каза Шолц в интервю, публикувано в събота във вестник Bild am Sonntag, попитан дали е бил заплашван от руския президент по телефона. В същото време германския канцлер подчерта, че в телефонните разговори с руския лидер много ясно се виждат „напълно различните гледни точки“ за настоящата ситуация в Украйна, съобщава ТАСС.

На въпрос за доставките на танкове за Киев Шолц отбеляза, че „Германия ще запази хладнокръвие и ще продължи да преценява много внимателно всички решения в бъдеще“. „Всичко друго би било небрежно и изключително опасно“, каза германският канцлер. На въпрос дали има споразумение с украинския президент Володимир Зеленски западните оръжия да се използват само на украинска територия и Русия да не бъде атакувана от тях на нейна територия, Шолц отговори, че „има консенсус по този въпрос“.

По-рано британските вестници „Телеграф“ и „Дейли Мейл“ публикуваха думите на бившия британски премиер Борис Джонсън от документалния филм „Путин срещу Запада“ (Putin vs the West), в който бившият ръководител на британския кабинет твърди, че Путин по време на „много дълъг и най-необикновеният телефонен разговор“ през февруари 2022 г. се е опитал да го заплаши в отговор на предупрежденията му за недопустимостта на започване на операция в Украйна.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че думите на Борис Джонсън за предполагаемите „заплахи“ с ракети от президента на Русия в телефонен разговор са лъжа.

Източник: ТАСС, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram