Шолц призова Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да спре войната в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е поискал днес от китайския президент Си Цзинпин да упражни „влиянието си“ върху Русия, за да спре тя своята „агресивна война“ срещу Украйна, съобщава БТА.

„Казах на президента, че е важно Китай да упражни влиянието си върху Русия. Това се отнася до необходимостта да се спазват принципите на Устава на ООН, който всички сме подписали, това засяга принципи като този за суверенитета и териториалната цялост, които са нещо важно и за Китай“, заяви пред журналисти Шолц по време на свое посещение в Пекин.

Германският канцлер призова руския президент Владимир Путин „да не отказва“ от сделката за износ на украинско зърно, която е с краен срок 19 ноември. „Приканвам руския президент да не отказва да продължи зърненото споразумение, изтичащо след няколко дни. Гладът не бива да се превърне в поредното оръжие“, каза Шолц.

Канцлерът на Германия се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Пекин в рамките на посещение, твърде оспорвано с оглед контекста на растящото недоверие на Запада към авторитарния режим в Китай, посочва Франс прес.

Си Цзинпин заяви, че визитата на Шолц „засилва практическото сътрудничество“ с Германия, съобщи държавната телевизия Си Си Ти Ви. Като големи държави с влияние Китай и Германия трябва да си сътрудничат още повече във „времена на промени и сътресения“ в името на световния мир, добави китайският лидер, цитиран от Ройтерс.

От своя страна Олаф Шолц посочи, че се стреми „да развива и занапред“ икономическото сътрудничество с Китай въпреки „различните гледни точки“.

Шолц каза на Си, че е добре, че двамата лидери се срещат лично в напрегнато време, когато руската инвазия в Украйна създава проблеми за световния ред, основан на правила, съобщи репортер на Ройтерс, придружаващ делегацията на Шолц.

„Искаме също да обсъдим начина, по който можем да развием още повече сътрудничеството помежду си по други теми – климатичните промени, продоволствената сигурност и задлъжнелите страни“, отбеляза Шолц, цитиран от източник на АФП в германското правителство, пред китайския лидер.

Шолц – първият ръководител на страна от ЕС и Г-7, който посещава Китай след началото на пандемията, разговаря тази сутрин със Си в сградата на китайския парламент в Пекин, а след това програмата му включва среща с китайския премиер Ли Къцян, уточни източникът.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram