Шефът Йенс Столтенберг: Има решение Украйна и Грузия да влязат в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът вече е взел решение Украйна и Грузия да станат членове на блока. В интервю за италианския вестник „Ла Република“ Столтенберг казва, че решението е било взето през 2008 г. по време на среща на върха на държавите от НАТО.

Ръководителят на НАТО обаче отбеляза, че не е казано нищо за това кога някоя от държавите ще бъде приета в редиците на алианса.


Досега нито за Украйна, нито за Грузия са дадени срокове кога ще се случи това.


В същото време Столтенберг повтори предишни изявления на НАТО, че няма да жертва политиката си на отворени врати в диалога по сигурността с Русия, който започна по-рано тази седмица. Москва поиска алиансът да спре разширяването си на изток и да предотврати разполагането на нападателни оръжия по-близо до границите на Русия. Кремъл разглежда навлизането на НАТО към границите на страната като заплаха за националната сигурност.

И Грузия, и Украйна изразиха желание да се присъединят към алианса. Киев дори включи политиката за присъединяване към НАТО в украинската конституция. Въпреки, че Украйна все още е част от НАТО, Западът обеща да реагира, ако Русия нападне страната, припомня БГНЕС.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram