Швейцария въвежда минимална работна заплата

0
2

За първи път в Швейцария се въведе минимална работна заплата. Прецедентът е в кантона Ньошател след решение на местен референдум от 2011-а. Местните жители тогава се произнесоха за долен праг на доходи от 20 швейцарски франка на час. Мярката стана факт едва сега, след като Федералният съд отхвърли на последна инстанция обжалване на местни работодатели и икономически организации.

Федералният съд на Швейцария постанови, че минималното заплащане, одобрено от жителите на кантона Ньошател, отговаря на конституционния принцип за икономическа свобода и на федералните закони. Решението на съда признава и целта за борба с явлението „работещи бедни“.

20 швейцарски франка са малко повече от 17 евро. За сравнение минималната почасова ставка във Франция е 9,76 евро. На месечна база при работна седмица от 41 часа един зает в кантона Ньошател ще получава не по-малко от 3 480 швейцарски франка или малко над 3 хиляди евро. Изключения са предвидени за земеделието и лозарството.

Работодателите остават скептични към решението на Федералния съд.

С малко под 3 500 швейцарски франка на месец животът в Швейцария е много труден без социални помощи. Инициативи за минимално заплащане има и в кантоните Юра и Тичино, но процедурата още е в ход. Подобни проекти вече отхвърлиха кантоните Женева, Во и Вале./КРОСС

Коментари от Фейсбук