Холивуд за вирусите – Апокалиптичните истории с хепи енд

Изкуството черпи вдъхновение от истинския живот. Преиначава го, но пък дава сериозен хляб за размисъл, особено в бурни времена. В такива живеем в момента – светът плавно бе завлядян от едно заболяване. Факти и паника се смесват в потока от информация. Населението е притеснено, а властта – неспособна да овладее паниката и заразата.

Това звучи като основната сюжетна линия в голяма част от апокалиптичните филми за мистериозни зарази, заплашвали човечеството. Избрахме някои от най-запомнящите се и спиращи дъха филми, за да си припомним – накрая всичко завършва с хепи енд.  Във всяка от сюжетните линии се обръща огромни внимание на институциите, които  сякаш често така и не успяват да се поучат от грешките си.

„Заразяване“ (Contagion) е прекрасен пример, излязъл изпод пръстите на режисьора Стивън Спилбърг, който обаче някак си изглежда доста притеснително в съвременен контекст.

Филмът е създаден през 2011 година, когато светът все още не познаваше COVID-19.

Сюжетът на филма проследява историята на Бет Емхоф – бизнездама от САЩ, която се завръща у дома след работно пътуване до Хонконг. По-късно същият ден синът и умира по неочакван начин. Така започва разпространението на смъртоносната инфекция, но отнема критично време на институциите и здравните служби в страната да разберат сериозността на проблема. Заразата се разраства скорострелно. Болни по цял свят са милиони души, докато учени и експерти се опитват първо да разберат какво представлява самия вирус, а след това да намерят и лек за него. Хората изпадат в паника, общественият ред е обвит в пълен хаос…

Винаги има изход, но какаво причинява паниката и прибързаните решения, не е зле да научим, дори и от филмите.

„Зараза“ (Outbreak)  е  филм с подобен сюжет, който навърши 25 години съвсем скоро. Лентата е на решисьора Волфганг Питърсън и излиза на голям екран през 1995 година. В него участват Дензъл Уошингтън, Дъстин Хофмън и Рене Русо. Героите им са изправени пред вирус, подобен на ебола, който тръгва от животни и бавно поглъща целия свят.

„Зараза“ показва колко далеч може да стигнат институциите и населението в опита си да овладеят разпространението на болестта. Филмът е пуснат по кината в САЩ на 10 март 1995 година, когато в Заир върлува действителна епидемия от ебола.

За финл, на фона на подобни апокалиптични сюжети и опасни зараза още един филм, който е не по-малко стряскаш и дори ужасяващ на моменти, но пък показва, че това, което може наистина да спаси човечеството, е любовта. Звучи малко банално. Но пък е един типично холивудски развой на събитията. Сюжетът има по-скоро елементи на фантастика и може би точно заради това краят му може да ви хареса или не.

„Перфектно чувство“ (Perfect Sense) проследява развитието на нова и опасна епидемия по цялото земно кълбо.  Правим уговорката, че в превода на български на заглавието се е получило доста по-добре, защото всъщност става вапрос за сетивата на хората, които както знаем са пет + шестото чувство.  Историята разказва, как хората постепенно започват да губят сетивата си едно по едно, като  всичко започва с обонянието. Всяка загубав на сетива мениава и през определена емоция. На фона на пандемията двама души – ресторантьор и вирусолог, откриват любовта. Сред обществото цари хаос, властите се опитват да овладеят епидемията, а героите на Ева Грийн и Юън Макгрегър намират спасение един към друг. Достатъчна ли ще е?

Джесика Вълчева и Диана Йонкова

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram