Хиляди протестират в Белград, Вучич ги определи като фашисти и крадци

0
2
Минути преди началото на обръщението на сръбския президент Александър Вучич няколко хиляди души се събраха в знак на протест срещу управляващите.

Още в самото начало на своята реч Вучич отправи обидни квалификации по отношение на лидерите на опозицията. Той нарече Бошко Обрадович – фашист, а Драган Джилас – „олигарх“.

Обръщението на сръбския президент идва само няколко часа, след като снощи протестиращите нахлуха в сградата на държавната телевизия РТС. Влезлите в сградата искаха да се включат в централните новини, за да обяснят защо в продължение на три месеци протестират. В декларация на опозиционния „Съюз за Сърбия“, който организира протеста, призоваха за оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович и на самия Вучич.

Планират нов протест в Сърбия

„И сега всички тези, които крещят пред сградата… Всичко това е незаконно… Снощи бяха точно 1540 души… И сега са много по-малко, но те са много шумни. Те трябва да се вървят. Фашистът Обрадович и олигархът Джилас искат властта, за да плячкосват… Разбирам ги, защо го правят. Сигурно си мислеха, че ще се уплаша. Но не се страхувам. Нямам какво да губя, освен живота си. Ще защитавам Сърбия от фашиста Обрадович и олигарха Джилас. На всички е ясно за какво става въпрос, когато виждат, че медиите в Прищина съобщават как Джилас е пребит. Когато Рамуш Харадинай твърди, че ще ме събори си мислех, че се шегува, но сега виждам за какво става въпрос“, каза Вучич.

Протестиращи срещу Вучич нахлуха в сградата на сръбската държавна телевизия

„Обрадович е обикновен малък фашист“, продължи сръбският президент и добави: „Той има патологична нужда от това да бие жени. Но попаднаха на твърд орех. Изправиха се пред човек, който не се плаши. Аз съм тяхната цел, защото Сърбия с всеки изминал ден става все по-силна“.

Лидерите на Олигархията са Драган Джилас и Вук Йеремич, каза още Вучич докато се чуваха протестните викове пред сградата.

Сръбският президент не пропусна да спомене, че Джилас и Йеремич имат подкрепата на македонския премиер Зоран Заев. В същото време Вучич заяви, че не се интересува от мнението на западните дипломати, а се вълнува единствено от случващото се в Сърбия.

Преглед на изображението в Twitter

В заключение сръбският президент подчерта: „Никога няма да позволим хиляда, пет хиляди или сто хиляди, които протестират, да управляват чрез насилие. Няма да позволим на фашиста Обрадович и на олигарха Джилас да управляват“. Той благодари и на хората в Косово, които се събират да го подкрепят. „Не тръгвайте. Благодарим ви“, добави той.

Обръщението на сръбския президент бе предавано на живо от множество медии. След приключване на изявлението на Вучич журналистите му ръкопляскаха.

 БГНЕС
Дарик
Коментари от Фейсбук