Фридъм хаус: Демокрацията в България се влошава

0
263

Базираната в САЩ организация за наблюдение на човешките права „Фридъм Хаус“ (Freedom House) понижи в годишния си доклад равнището на демокрация в България от 60% на 58,93%, предаде БГНЕС.

Според доклада в България има режим на полуконсолидирана демокрация, където оценката на на демократичните ценности е 4,54 по скалата от 1 до 7 (най-високото ниво на демократичен напредък).

Рейтингът на избирателния процес в страната е намалял от 5,75 на 5,50, след като измененията в избирателната система са позволили да се увеличи влиянието на специализираните интереси и след неуспеха да се разгледа въпросът за прозрачността и изборите.

Рейтингът на независимите медии е спаднал от 3,75 на 3,50 на фона на продължаващата монополизация на медийния сектор, политическата намеса в работата на обществените телевизионни оператори и тормоза на журналисти от прокуратурата и държавните служители.

„Фридъм Хаус“ забелязва „зашеметяващ демократичен срив“ в 29-те страни от Централна Европа до Централна Азия, които наблюдава. Посочено е „увеличаването на държавното доминиране, злоупотребата с власт и силовите тактики“ в няколко балкански страни“.

Сред нарастващ брой лидери в Централна и Източна Европа е отпаднала дори претенцията да играят по правилата на демокрацията. Те открито атакуват демократичните институции и работят за ограничаване на индивидуалните свободи.

Полша отпада от групата на консолидираните демокрации и се превръща в полуконсолидирана демокрация, докато Унгария , Сърбия и Черна гора са напуснали изцяло категорията на демокрациите и са станали преходни/хибридни режими.

Унгария е преживяла най-големия спад, регистриран някога, като резултатът надвишава средния спад осем пъти през последното десетилетие. В доклада за 2020 г. с понижения, свързани с изборите, местните власти и корупцията, Унгария напуска групата на демокрациите.

Полша по подобен начин става втората държава-членка на Европейския съюз, която загубва обозначението си за консолидирана демокрация след Унгария. Загубите на страната по отношение на съдебната рамка и независимостта през последните пет години са най-големите регистрирани за този показател.

Положителни са новините обаче на други места на Балканите, като Косово и Северна Македония имат множество подобрения. Косово е единствената страна в обхвата на доклада, която е с напредък през всяка от последните пет години. Все пак последните събития в двете страни поставят под съмнение бъдещия напредък.

Докладът, озаглавен „Нации в преход 2020“ открива, че копнежът на хората за демокрация остава силен. На много места се появяват нови протестни движения, често фокусирани върху околната среда, като гражданите изискват по-добро управление.

19 минути

Коментари от Фейсбук