Франция забрани всички пестициди, които вредят на пчелите

0
6

Франция става първата страна в Европа, в която вече е забранена употребата на всички пет пестициди, които според изследователи убиват пчелите. Целта е да се предпазят представителите на вида в страната.

Плановете за забрана на т.нар. неоникотиноиди бяха посрещнати с приветствия от пчелари и защитници на околната среда, но зърнопроизводители и производители на цвекло предупреждават, че новата забрана може да ги остави без защита срещу други видове зловредни насекоми.

С решението си да забрани и петте пестициди Франция отива една крачка по-далеч от Европейския съюз. От 19 декември в ЕС влиза забраната за използването на само три от тях, съобщава The Telegraph.

Великобритания също подкрепя по-скромната европейска забрана заради доказателства, които подкрепят твърденията, че химикалите водят до сериозно намаляване на популациите на пчелите. Сред другите потенциални причини за това са вируси, акари и др.

Появилите се в средата на 90-те години неоникотиноиди имат същата химическа структура като никотина и атакуват централната нервна система на насекомите. Целта е била те да заменят по-старите и вредни пестициди. Тя е постигната и в момента те се използват за предпазването на различни култури, включително различни видове овощни дървета и лозови насаждения.

Изследвания обаче показват, че неоникотиноидите водят до различни увреждания при пчелите, а според френски учени е възможно насекомите дори да се пристрастят към инсектицидите.

Миналата година ООН предупреди, че 40 процента от безгръбначните опрашители – в частност пчелите и пеперудите, са застрашени от изчезване в глобален мащаб./КРОСС

Коментари от Фейсбук