Филм за руското влияние в Африка с наградата на ЕП за журналистика за 2022 г.

Двама журналисти, Клемон Ди Рома и Карол Валад, получиха наградата „Дафне Каруана Галиция“ за 2022 г. за документалния филм „Централноафриканската република: „меката сила“ на Русия“.

Филмът е копродукция на Découpages и Arte G.E.I.E. За първи път той е излъчен по Arte Reportage на френски, немски и английски език, а после и по France 24. Материалът е публикуван и във френския вестник Le Monde.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, заместник-председателят, отговарящ за наградата, Пина Пичерно и генералният секретар на Международната федерация на журналистите Антони Белонже, представляващ също 29-членното независимо европейско жури, откриха церемонията по награждаването, която се проведе в пресцентъра на Европейския парламент „Дафне Каруана Галиция“ в Страсбург.

Председателят Мецола заяви: „Наградата „Дафне Каруана Галиция“ е мощно послание. Европейският парламент застава на страната на истината и справедливостта, на независимата журналистика.

Силната демокрация се нуждае от силна преса. Няма демокрация без свобода на медиите. В Европа правата и свободите са цели, за които се борим, а не препятствия.“

В периода 3 май – 1 август 2022 г. над 200 журналисти от 27-те държави от ЕС изпратиха своите материали за конкурса. Журито подбра 11 от тези предложения, сред които бе излъчен крайният победител.

Информация за победителите

Клемон Ди Рома е видео- и фотожурналист, кореспондент на France24, базиран в Руанда. През 2019 г. той започва работа като репортер в Сенегал за Агенция Франс Прес. От 2020 до 2022 г. е базиран в Централноафриканската република като кореспондент на телевизионните канали France24 и TV5Monde. Той отразява на място кризата с изборите и въоръжените нападения на бунтовническата коалиция срещу столицата Банги. Една година по-късно Ди Рома и Карол Валад правят филма „Централноафриканската република: „меката сила“ на Русия“ (Centrafrique: le soft power russe“.

Карол Валад е мултимедиен репортер, чиято работа от 10 години е съсредоточена върху Африка. През 2018 г. той се мести в Африка като медиен кореспондент . Сътрудничи на международни медии, сред които RFI, AFP, TV5-Monde, Radio France и Le Monde. Валад пътува из Западна Африка, за да отрази политическата криза в Гвинея и възобновяването на епидемията от ебола, разследва масовото убийство от 28 септември от 2009 г., документира адаптирането към изменението на климата и изчезването на слоновете. След това се установява в Централноафриканската република, откъдето предава за последиците от гражданската война и руското влияние. Именно последната тема е в центъра на наградената история.

Информация за наградения материал

Това е първият документален филм на Клемон Ди Рома и Карол Валад, бележещ върхов момент в работата им като кореспонденти в Централноафриканската република през 2020 г. В онзи период страната преминава през вълна от насилие и злоупотреби, предизвикани от ново бунтовническо движение. Отчасти то е ръководено от „Вагнер“ – армия в сянка, обслужваща интересите на Кремъл. Двамата журналисти разследват, заснемат и отразяват събитията за няколко международни медии, на фона на наблюдението от страна на руските наемници и преобладаващата враждебност към френските медии. Те искат също да продължат работата на тримата си руски колеги Орхан Джемал, Кирил Радченко и Александър Расторгуев, убити в Централноафриканската република, докато правят журналистическо разследване относно „Вагнер“ през 2018 г. Основната грижа на Ди Рома и Валад е защитата на източниците им, особено на онези, които осъждат престъпленията на наемниците, в страна, където опонентите често просто изчезват. След няколко месеца разследвания, те печелят доверието на агентите на руската пропаганда в Централноафриканската република, на които до този момент не е била давана гласност. Документалният филм представя гледната точка не само на жертвите, но и на поддръжниците на наемниците, с цел по-добре да бъдат разбрани методите на това завладяване на обществото, улеснено от антифренските настроения. Двамата журналисти искат да бъдат чути всички гласове на този друг фронт на конфликта с Русия, който сега се разширява към Сахел – както на военното, така и на дезинформационното поле.

Информация за наградата

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ беше официално учредена с решение на Бюрото на Европейския парламент през декември 2019 г. в памет на малтийската журналистка и блогърка, разследваща корупцията, която беше убита през 2017 г. при експлозия на кола бомба.

Наградата се присъжда всяка година (на датата, на която е била убита Дафне Каруана Галиция) за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, принципи на правовата държава и права на човека.

Професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от каквато и да било националност могат да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави членки на Европейския съюз. Целта е да се подкрепи и подчертае значението на професионалната журналистика за гарантирането на свободата, равенството и възможностите за всички.

Победителят се избира от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество от 27-те европейски държави членки и представители на основните европейски журналистически асоциации.

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и свободните медии.

През октомври 2021 г. наградата за журналистика „Дафне Каруана“ получиха журналистите от проекта „Пегас“, координиран от консорциума „Забранени истории“.

Коя е Дафне Каруана Галиция?

Дафне Каруана Галиция е малтийска журналистка, блогър и активист в борбата с корупцията, която прави задълбочени анализи на корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. След тормоз и заплахи, на 16 октомври 2017 г. журналистката е убита при експлозия на кола бомба. Общественото възмущение от начина, по който властите разследваха убийството, доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат. Членовете на Европейския парламент критикуваха пропуските в разследването, а през декември 2019 г. призоваха Европейската комисия да предприеме действия по случая.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram