Уолстрийт съживява търговията с руски облигации

Автор: Елена Кирчева, divident.bg

Няколко големи банки на Уолстрийт започнаха да предлагат улесняване на сделките с руски дълг през последните дни, според банкови документи, с които Ройтерс се запозна, давайки още един шанс на инвеститорите да се разпоредят с активи, смятани на Запад за токсични.

Голяма част от американските и европейските банки се оттеглиха от пазара през юни, след като Министерството на финансите забрани на инвеститорите да купуват каквито и да било руски ценни книжа като част от икономическите санкции, които наложи , за да накаже Москва за нахлуването в Украйна.

След последващите насоки от Министерството на финансите през юли, които позволиха на американските притежатели да намалят позициите си, най-големите фирми от Уолстрийт предпазливо се върнаха на пазара за руски държавни и корпоративни облигации, според имейли, клиентски бележки и други съобщения от шест банки, с които Ройтерс разполага.

Банките, които сега са на пазара, включват JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Bank of America Corp (BAC.N), Citigroup Inc (C.N), Deutsche Bank AG (DBKGn.DE), Barclays Plc (BARC.L ) и Jefferies Financial Group Inc (JEF.N), показват документите.

Bank of America, Barclays, Citi и JPMorgan са отказали коментар.

Говорител на Jefferies каза, че „работи в рамките на насоките за глобалните санкции, за да улесни нуждите на клиентите, които трябва да се справят с тази сложна ситуация“.

Източник, близък до Deutsche Bank, е казал, че банката търгува с облигации за клиенти само при поискване и за всеки отделен случай, за да управлява допълнително своята рискова експозиция в Русия или тази на своите клиенти извън САЩ, но няма да прави нов бизнес извън тези две категории.

Неизплатените руски облигации 

Около 40 милиарда долара руски държавни облигации бяха неизплатени, преди Русия да започне това, което тя нарича „специална военна операция“ в Украйна през февруари. Приблизително половината се държат от чуждестранни фондове. Много инвеститори бяха блокирани с руски активи, тъй като стойността им се срина, купувачите изчезнаха и санкциите затрудниха търговията.

През май двама американски законодатели поискаха от JPMorgan и Goldman Sachs Group Inc информация относно сделките с руски дълг, заявявайки, че те могат да подкопаят санкциите. През следващия месец обаче Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите забрани на американските финансови мениджъри да купуват руски дълг или акции на вторичните пазари, което накара банките да се оттеглят.

Оттогава регулаторите са предприели стъпки, за да помогнат и облекчат „болката“ на инвеститорите.

Министерството на финансите предостави допълнителни насоки на 22 юли, за да помогне за уреждането на застрахователни плащания по неизпълнение на руски облигации. 

Освен това европейските регулатори също облекчиха правилата, за да позволят на инвеститорите да работят с руски активи, като им позволиха да ги поставят в така наречените странични джобове за всеки отделен случай. 

Цената на някои руски облигации скочи

заедно с подновената търговска активност от края на юли. Това определено направи сделките по-привлекателни за инвеститорите. 

Например мениджърът на облигации в САЩ PIMCO – който беше на куката за изплащане от около 1 милиард долара, след като Русия просрочи дълга си в долари през юни – сега може да спести около 300 милиона долара, изчисли един инвеститор. А PIMCO е отказал коментар.

„За първи път от известно време се появяват наддавания, както за местни, така и за външни облигации“, каза Габриеле Фоа, мениджър на Global Credit Opportunities Fund в Algebris, който следи пазара на руски ценни книжа. По думите му „някои банки и брокери използват тази оферта, за да улеснят продажбата на руски позиции за инвеститори, които искат да излязат.“

Към момента не може да се установи кой купува облигациите.

Правилата 

Някои банки предлагат да се търгуват руски суверенни и корпоративни облигации, а някои просто улесняват търговията с облигации, деноминирани както в рубли, така и в щатски долари. Финансовите институции обаче изискват допълнителна документация от клиентите и остават против поемането на риск.

В актуализация на проучване за клиенти в сряда, например, Bank of America декларира с главни букви в червено: „Bank of America сега улеснява продажбата на руски суверенни и избрани корпоративни облигации.“

Но добави, че ще действа като „безрисков принципал при сделки за улесняване на клиенти“, което означава ситуация, при която дилър купува облигация и веднага я препродава. 

Подходите също са различни в различните банки. В някои случаи, например, банките предлагат на клиентите да помогнат за продажбата на техните дялове, както и други видове сделки, които биха намалили експозицията към руски активи, докато други ограничават сделките само до продажба на активи.

В други случаи банките искат от инвеститорите да подпишат документи преди изпълнението на сделката, което би позволило на банките да отменят сделки, ако сетълментът не премине и рискува банките да останат с руски книжа в счетоводните си книги, според един от документите и инвеститора.

Само една банка е предупредила клиентите си, че сетълментите ще отнемат повече време от обикновено.

Източник: „Дивидент“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram