Украинските власти обвиниха Сергей Бубка в държавна измяна 

Най-великият украински спортист на всички времена – легендарният Сергей Бубка, беше обвинен в държавна измяна от властите в Украйна.

Според първоначалните данни на провоохранителните органи в Киев, от началото на руската операция срещу страната му, 35-кратният световен рекордьор в овчарския скок, многократен европейски, световен и олимпийски шампион, е доставял петрол на проруските сили в Донбас.

Компанията „Монблан“, която принадлежи на Сергей Бубка и брат му Василий, оперира във временно окупираните територии и продава гориво на „руските терористи“, показва проучване на портала Bihus.info.

„Наистина не става дума за огромна сума – това са 830 000 рубли (около 8 342 евро), но скандалът е предизвикан от откритието, че става дума за известния Бубка, който търгува с окупаторите на страната си“, пише изданието.

Журналистите откриват, че компанията му се е появила в руския регистър на юридическите лица в началото на 2023 г., а през май тази година е сключила официални договори в окупирания Донбас за доставка на гориво за над 800 000 рубли.

Всички договори са подписани от Василий Бубка като ръководител на фирмата. За него се твърди, че е гражданин на Руската федерация, а легендарният лекоатлет фигурира в същите документи като гражданин на Украйна.

Семейната компания на братята има най-малко шест бензиностанции, всички от които са разположени в окупираните от Русия украински територии: четири в Донецк и по една в Макеевка и близо до Волноваха.

Сергей Бубка и Виктор Янукович през 2007г.

Бубка и преди е бил критикуван публично заради проруските си възгледи. Той беше представител на Партията на регионите, ръководена от Виктор Янукович.

През април миналата година украинският портал „Спорт“ го обвини, че чака „накъде ще задуха вятърът“ и едва когато стане ясно дали Украйна или Русия ще победи, щял да вземе страна.

Бубка не се афишира много от началото на войната в Украйна, заради което е критикуван остро от сънародниците си.

Той никога не е осъждал Русия като агресор, както и не се е застъпвал за въвеждането на санкции срещу спортисти от Русия и Беларус.

Източник: бТВ, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram