УЕФА държи Евро 2020 да се проведе

0
114

УЕФА настоява правителствата на ангажираните държави от континента да гарантират, че европейското първенство по футбол ще се проведе по програма след три месеца въпреки повсеместната епидемия от коронавирус. Това съобщи „Асошиейтед Прес“, цитирайки свой анонимен източник.

Той твърди, че след получено уверение от Световната здравна организация (СЗО) европейската централа е убедена, че един град може да домакинства мачове от Евро 2020 (12 юни – 12 юли), ако разполага с необходимата медицинска инфраструктура за лечение на пациенти с COVID-19, като същевременно подсигури необходимите съоръжения да посрещне десетки хиляди фенове.

По план шампионатът на Стария континент трябва да се проведе на 12 стадиона в 12 града из целия континент с участието на 24 отбора. От УЕФА били готови да преместят някои мачове от една локация на друга при крайна невъзможност за справяне с коронавируса.

Същевременно се появиха публикации в различни европейски медии, че „редица национални футболни федерации“ са се обърнали с молба към УЕФА да отложи първенството с една година и то да се проведе през лятото на 2021 г. От централата в Нион (Швейц) нарекоха твърденията „напълно неверни“. „В УЕФА не са постъпвали заявки за отлагане или отмяна на турнира“, гласи лаконичният отговор на централата до АП.

Вместои това стана ясно, че официални лица от УЕФА работят съвместно с представители на СЗО за изработването на план за минимизиране на риска от разпространение на COVID-19 в 12-те държави домакини на Евро 2020. От Световната здравна организация уверили европейската футболна централа, че се очаква вирусът да изчезне до 12 юни, когато е откриването на шампионата в Рим.

Освен в столицата на Италия мачове трябва да се играят в Амстердам (Нид), Баку (Азер), Билбао (Исп), Будапеща (Унг), Букурещ (Рум), Глазгоу (Шот), Дъблин (Ирл), Копенхаген (Дан), Лондон (Анг), Мюнхен (Гер) и Санкт Петербург (Рус).

„УЕФА приема ситуацията с коронавируса много сериозно – написаха в официално изявление от Нион. – Наблюдаваме развитието отблизо и сме в контакт със СЗО и местните институции във връзка с разпространението на COVID-19.“

Сега

Коментари от Фейсбук