Убиха горила, за да спасят дете

0
2

Убийството на горила в зоопарка на американския град Синсинати, застреляна, след като четиригодишно дете падна в ограденото за животните пространство, предизвика гняв и въпроси за мерките за сигурност, но служителите на зоопарка казаха, че решението да се стреля по животното е било трудно, но неизбежно.

Повече от 2000 души подписаха петиция, в която остро критикуват полицията и зоологическата градина за умъртвяването на горилата и призовават да се потърсиотговорност от родителите на детето, които са го оставили без надзор, съобщиха Ройтерс и АП.

В събота служители на зоопарка застреляха тежащата повече от 180 кг мъжка горила на име Харамбе, за да спасят четиригодишно момченце, озовало се в клетката й. Животното бе убито десет минути, след като горилата хванала детето и по думите на директора на зоопарка го повлякла със себе си.

Детето бе откарано в болница без наранявания, опасни за живота. То вече е изписано и е добре.

В петицията се казва, че горилата е загинала, защото родителите не са внимавали какво прави детето и се изразява възмущение от действията на служителите на зоопарка. Facebook страницата „Справедливост за Харамбе“ бързо събра около 2000 харесвания.

Хората питат защо е трябвало да бъде застреляна горилата, която е от застрашен вид и по принцип не напада, ако не е предизвикана. Директорът на зоопарка обясни, че е било преценено, че дори заради огромната маса на горилата детето е било в смъртна опасност, а и животното е било неспокойно. От зоопарка не рискували да използват успокоителни, понеже те нямало да приспят веднага едрата горила.

Според очевидци преди случката детето било чуто да повтаря, че иска да отиде при горилите. Малко след това момченцето се покатерило на оградата и паднало от около 3,7 м в плиткия ров с вода около мястото, където били горилите.

Детето седяло и гледало към животното, което докоснало ръката и гърба му. В един момент изглеждало, сякаш му помага да се изправи. Двама очевидци казаха, че горилата според тях се опитвала да предпази детето, докато не се уплашила от виковете на хората. Тогава го извадила от рова и го помъкнала към друга част от клетката.

Според очевидка майката била в зоопарка с още няколко малки деца.

bta.bg

dariknews.bg

Коментари от Фейсбук