Тръмп спрял атаката срещу Иран 10 минути преди започването ѝ

0
27
Парламентарни избори 2021#

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в профила си в „Туитър“ тази сутрин източно американско време, че бил напълно готов да отвърне на удара на Иран, след като силите му свалиха американски безпилотен самолет вчера, но решил да не го прави в последния момент.

Американският държавен глава разкри, че се притеснил, че планираните ответни удари ще бъдат ескалация на силови действия. „Попитах колко хора ще умрат„, разкри той. Неназовани висши американски военни очевидно са му казали, че 150 иранци ще умрат. Той каза, че подобен удар „не е пропорционален на свалянето на безпилотен самолет„. По думите му той спрял военния удар срещу Иран 10 минути преди започването на атаката. Президентът подчерта, че „не бърза да води война„.

В същото време, САЩ въведоха нови санкции срещу Иран, обхващащи 12 физически и 13 юридически лица. Става дума за лица, свързани с ракетната програма на Техеран и посредници на Иран в Близкия Изток, ъобщи „Гласът на Америка“.

Санкциите са насочени срещу организации в Китай и Обединените арабски емирства, които помагат на режима в Техеран да се получава технологии и материали, необходими за развитието на иранската програма за производство на балистични ракети.

Американското министерство на финансите заяви, че санкциите засягат както отделни лица, така и мрежа от компании, работещи с елитното подразделение„Ал Кудс“ на Корпуса на стражите на ислямската революция и с подкрепяната от Иран ливанска терористична организация „Хизбула“.

news.bg