Тръмп скочи срещу спечелилия „Оскар“ филм „Паразит“, защото е южнокорейски

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува академията, връчваща най-авторитетните филмови награди „Оскар„, за удостояването на „Паразит“ с наградата за най-добър филм, защото продукцията е южнокорейска, съобщават американските медии.

Колко зле бяха наградите на Академията тази година„, запита Тръмп по време на предизборен митинг в Колорадо Спрингс, щата Колорадо. Тълпата е отговорила с бурни освирквания.

„Победителят е филм от Южна Корея, какво по дяволите беше всичко това„, изригна Тръмп и продължи: „Имаме достатъчно проблеми с Южна Корея по отношение на търговията и на всичкото отгоре те им дават наградата за най-добър филм на годината.“

„Паразит“ постигна исторически успех на оскарите като първия филм, който не е на английски и който печели наградата за най-добър филм. Капиталистическата сатира спечели и наградите за най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий и най-добър международен филм.

„Добре ли е това? Не знам. Търся, например – можем ли да се върнем към „Отнесени от вихъра“, моля“, отбеляза президентът на фона на бурни овации.

Отнесени от вятъра“, който разказва историята на дъщерята на собственик на плантация в щата Джорджия по време и след Гражданската война, отдавна е критикуван за това, че изобразява отношенията между черните роби и техните бели господари. Романът, на който е базиран филмът, описва Ку Клукс Клан като „трагична необходимост“ и направи такова безплатно използване на унизителни слуги за чернокожите, че NAACP се включи в производството на филма. Продуцентите изтриха расовите епитети, след като черните актьори във филма – Хати Макданиел направиха историята като първия чернокож, спечелил Оскар за ролята си – се оплакаха.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram