Тръмп заяви, че няма да затвори отново САЩ при втора коронавирусна вълна

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че няма да затвори САЩ, ако се появи втора вълна на COVID-19, предаде CNBC. 

„Няма да затворим страната. Можем да гасим отделните пожари. Независимо дали става въпрос за жар или за пламък, ще ги потушим. Но няма да затваряме страната си“, категоричен е Тръмп.

Това изявление дойде в момент, в който всички 50 щата облекчиха ограниченията си. Управляващите републиканци настояваха техните щати да се отворят по-бързо, а щатите, водени от демократи, следваха по-сдържан подход.

По-рано експерти от сектора на общественото здраве предупредиха, че твърде бързото разхлабване на мерките може да доведе до втора вълна от вируса през есента и зимата.

Малко по-рано Тръмп посети завод за автомобилни части на „Форд“ в Ипсиланти, Мичиган, където понастоящем се произвеждат респиратори. 

Той отбеляза, че е носил маска в завода на „Форд“ според изискванията, но подчерта, че е направил това само за част от своята обиколка и е свалил маската, преди да застане пред камерите. 

„Не исках да доставя удоволствие на пресата да ме види с маска“, допълни американският президент. И се пошегува: „Честно казано, мисля, че изглеждам по-добре с маска“.

Оффнюз