Трафикантите на мигранти спечелили €6 млрд. през 2015-а

0
2

Европол: Каналджийството е най-бързо растящият престъпен пазар

Престъпните организации, занимаващи се с каналджийство, са спечелили миналата година до 6 милиарда евро, най-вече от трафика на мигранти в Европа, съобщи в доклад полицейската агенция на ЕС Европол, цитирана от Ройтерс.

Каналджийството е най-бързо растящият престъпен пазар в Европа, се казва в доклада. „Този оборот (от 6 милиарда евро) ще се удвои или утрои, ако мащабите на сегашната миграционна криза се запазят идната година“.

От 2015 г. Европол и полицейските сили в европейски и други страни са идентифицирали над 12 000 заподозрени членове на банди, участващи в незаконното превеждане на мигранти.

Европол има информация за близо 40 000 души, заподозрени в участие в трафика на мигранти. Заподозрените са от над 100 страни, основно от България, Египет, Унгария, Ирак, Косово, Пакистан, Полша, Румъния, Сърбия, Сирия, Тунис и Турция, предаде Франс прес. Те извършват широк спектър от криминални дела, включително правене на фалшиви документи и подкупване на длъжностни лица, се допълва в доклада.

Според Европол няма много доказателства, че заподозрени в тероризъм лица използват масово мрежите за трафик на мигранти, за да стигнат в Европа. „Много под 0,01 процента от заподозрените в тероризъм са мигранти“, каза на пресконференция директорът на Европол Роб Уейнрайт.

/БТА/

Коментари от Фейсбук