“Това ще промени ситуацията”. Какво са обещали САЩ на Киев?

/Поглед.инфо/ Страните от НАТО се готвят отново да вдигнат залозите в конфронтацията с Русия. Началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун заяви, че Западът може да прехвърли модерни бойни самолети в Киев. Засега обаче не е ясно за какво точно става дума и колко бързо украинските пилоти ще овладеят тази техника. За сензационната инициатива – в материала.

Ново оръжие-чудо

Според руското министерство на отбраната от 24 февруари насам ВСУ са загубили 260 самолета, 144 хеликоптера и 1577 дрона с различно предназначение. В Киев са останали малко работещи машини.

ВСУ все още разполагат със системи за ПВО, но това очевидно не е достатъчно за прехващане на превъзходството във въздуха. Това означава, че сухопътните сили ще бъдат постоянно под обстрел. Самите военнослужещи от ВСУ признават, че най-страшното нещо на фронта са тежките авиобомби.

В началото на юни командващият Националната гвардия на Калифорния Дейвид Болдуин призова правителството на САЩ да прехвърли изтребители съветско производство на Украйна. Съединените щати имат около двадесетина Су-27 и МиГ-29 ранни модификации.

Говореше се и за партида полски МиГ-29. НАТО обаче не се съгласи с това. Въпреки това резервни части и оръжия за самолети бяха доставени в Киев от Източна Европа.

Не свърши много работа. ВКС на РФ продължават да доминират в небето. Западните анализатори разбраха, че украинската авиация не влияе особено на баланса на силите. А сега ново предложение.

Реакцията на Русия

Както уточни генерал Чарлз Браун, все още не е определен типът самолет, с който ще въоръжат Киев. Според него това може да са американски изтребители F-15 и F-16, шведски “Грипен” или френски “Рафал”

Експертите обаче се съмняват, че в краткосрочен план самолетите на НАТО ще помогнат сериозно на ВСУ на фронта.

„Изпращането на оръжия все още не означава нищо, важно е как Украйна ще се възползва от това“, казва политологът Игор Шатров. „Съветските запаси в Източна Европа не са безкрайни. Западът разбира това и се готви за нови доставки. Но засега не е ясно къде ще се обслужват и базират чуждестранните самолети, как да се попречи да попаднат в ръцете на руснаците и, най-важното, как бързо да се обучат достатъчен брой пилоти. Може да отнеме шест месеца, за да научите един офицер да излита, каца и да изпълнява прости маневри”, допълва той.

Ако западната авиация се използва изключително в зоната на конфликта, това е един от сценариите, добави експертът. Ако американските самолети започнат да нанасят удари дълбоко в руска територия, това е умишлена ескалация от страна на САЩ, която ще даде на Москва свобода да използва видове оръжия, които все още не са използвани в конфликта.

Символична помощ

Решението за предоставяне на западни изтребители на Украйна все още не е взето. Миналата седмица обаче председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили каза на брифинг, че Пентагонът проучва допълнителни възможности за обучение на украински военен персонал. По-късно Камарата на представителите одобри отпускането на 100 милиона долара за обучение на пилоти от ВСУ.

Освен изтребители, Белият дом ще прехвърли и ударни машини в Украйна. По-специално, ръководителят на ВВС на САЩ Франк Кендъл няколко пъти спомена дозвуковия щурмови самолет A-10. За Пентагона това би бил идеален избор. Министерството на отбраната от много години се опитва да отпише самолетите, пуснати в експлоатация през 1977 г., за да закупи модерни. Парламентът обаче отново и отново отхвърля инициативата на военните.

„Изследвахме тези самолети, използвайки материалите, с които разполагаме“, каза офицерът от ВКС Игор (моли да не назоваваме фамилията му). „По принцип за изтребителя щурмовият самолет е лесна мишена. Той лети бавно и ниско, доста тромавооръжие. Няма да може да използва своето главно оръжие – седемцевно 30-мм скорострелно оръдие, защото за това ще трябва да влезе в зоната на действие на нашата военна ПВО.Единственият изход е да се работи с ракети отдалеч, но не е ясно колко и какви боеприпаси ще дадат американците”, допълва той.

Експертите говорят с уважение за изтребителите F-15 и F-16. Тези машини са били използвани в много конфликти, те са на въоръжение в десетки държави. Но едва ли Киев ще получи последните модификации – американците не искат важни военни технологии да попаднат в ръцете на руснаците. А ранните версии не са съперници на изтребителите Су-30СМ и Су-35С. Освен това са необходими години, за да се овладеят добре западните машини.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram