Сърбия няма да екстрадира Цветан Василев

Намиращият се в Сърбия и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде екстрадиран в България, постанови Апелативният съд в Белград, предаде БГНЕС.

По този начин Съдът потвърди решението на Висшия съд, който преди това реши, че не са изпълнени законовите условия за предаването на Цветан Василев на България. С това си решение Апелативния съд на практика окончателно отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. Междувременно на 26-ти юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на убежище е било подадено на 14-ти май 2018 г. в сръбското Министерство на вътрешните работи.

След като България издаде международна заповед за арест на Цветан Василев той се предаде на властите в Сърбия през септември 2014 г.

Според Апелативния съд в Белград „има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения“.

БГНЕС припомня, че екстрадирането на Цветан Василев бе поискано от българската прокуратура във връзка с делото, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и можеше да получи ефективна присъда от 10 до 20 години затвор. Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 г. Цветан Василев избяга от България в Сърбия.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram