Стотици арестувани след протестите в Китай срещу политиката на „нулев ковид“

Стотици хора отново излязоха по улиците на големите китайски градове, за да протестират срещу политиката на „нулев ковид“ в страната, което е рядко срещан израз на обществен гняв срещу държавата.

Твърдата антивирусна стратегия на Китай предизвиква недоволство сред обществеността, която е все по-уморена от внезапните забрани, продължителните карантини и кампаниите за масово тестване.

Смъртоносният пожар в четвъртък в Урумчи, столицата на северозападния китайски регион Синдзян, се превърна в нов катализатор на обществения гняв, като мнозина обвиняват затворените зони заради Covid-19 за забавянето на пожарникари и медици. Властите отричат тези твърдения.

Тази вечер най-малко 400 души се събраха на брега на река в столицата Пекин в продължение на няколко часа, като някои от тях крещяха: „Всички ние сме народа от Синдзян! Напред, китайци!“

Репортерите на АФП на мястото на събитието описаха тълпата, която пеела националния химн и слушала речи, докато от другата страна на брега на канала чакала опашка от полицейски коли.

Колите сигнализираха в знак на подкрепа, а хората останаха в района до ранните часове, скандирайки и размахвайки празни листове хартия, символизиращи цензурата.

Властите блокираха пътя, за да спрат преминаването на автомобили, а на мястото на събитието пристигнаха около 100 полицаи в цивилно облекло.

Около 2:00 ч. сутринта (18:00 ч. по Гринуич) към тях се присъединиха автобуси с паравоенна полиция.

В крайна сметка протестиращите се съгласиха да напуснат, след като полицаите обещаха, че исканията им са били чути.

В центъра на Шанхай – най-големия китайски мегаполис – АФП видя сблъсъци на полицията с групи протестиращи, които се опитваха да изтеглят хората от мястото на по-ранна демонстрация на улица „Вулумучи“. Събралите се през нощта тълпи – някои от които скандираха „Си Цзинпин, оттегли се! ККП, оттегли се!“ – бяха разпръснати до неделя сутринта.

Следобед обаче стотици се събраха в същия район с празни листове хартия и цветя, за да проведат нещо, което изглеждаше като мълчалив протест, разказва очевидец пред АФП.

Видеоклипове в социалните мрежи от района, които изглежда са направени в късния следобед, показват как тълпата скандира антикомунистически лозунги. До вечерта десетки полицаи в жълти жилетки с висока видимост образуваха плътна линия, отцепвайки улиците, където се провеждаха протестите.

Кореспондент на АФП видя, че няколко души са били арестувани, докато полицаите се опитват да разпръснат протестиращите.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram